Beeld en geluid op de Arsis thema-avond

Foto: Jan

Hans Timmermans presenteerde muziek, schilderijen, video en onderzoek op de ‘4e donderdag van de maand’ avond bij Arsis met als titel ‘Work in progress’.

Op deze avond gaf Timmermans voor een zeer geïnteresseerd publiek, een kijkje in de projecten waar hij momenteel mee bezig is of bezig is geweest. Deze avond was onderverdeeld in een aantal verschillende onderdelen.

Een geïnteresseerd publiek

Muziek

Als eerste kwam de muziek aan bod, met name twee composities, NUCLEUS en Geboortegrond.

NUCLEUS

Nucleus is een muziekstukmaar dan niet zomaar muziek maar muziek die Timmermans gecomponeerd heeft op basis van samples gemaakt met bijna antieke elektronica uit Willem twee studio’s in Den Bosch. In deze bijzondere studio beheert geluidfanaat Hans Kulk apparatuur uit de begintijd van de elektronische muziek, apparatuur van soms een halve eeuw oud.

Een studio met apparatuur uit de begintijd van de elektronische muziek.  (Beeld uit Omroep Brabant video in Timmermans zijn presentatie)

In 2017 heeft Timmermans een paar dagen in deze studio doorgebracht, geluiden verzameld en les gegeven.
De geluiden die hij hier verzameld had, heeft hij samen met nog wat ‘eigen’ geluiden gebruikt om NUCLEUS te maken, een stuk kunstmuziek dat op 14 januari dit jaar in première is gegaan. Het is een stuk met een nucleair thema en geluiden die doen denken aan een Russische onderzeeër of een kerncentrale.

Timmermans omschrijft het stuk zelf als volgt:

NUCLEUS ademt en zucht, gromt en grauwt, barst langzaam maar zeker uit in gevaarlijk tumult.
Deeltjes ontsnappen en lanceren elkaar, onstuitbaar ontstaat een lawine van geladen particles, een protuberans van geweld.

Bijna verdrinkend in het tumult wordt de toezichthouder wakker en poogt in een adembenemende actie het geweld te beteugelen.
Rust keert weer in het nucleaire stelsel.

De muziek wordt te horen gebracht over vier luidspreker waardoor een heel ruimtelijk effect ontstaat.

Beeldend werk

Project Geboortegrond

Een ander project van Timmermans is ‘Geboortegrond’. Geboortegrond was het thema van project Blanco van BKC in Roosendaal en Arsis in Bergen op Zoom.

Blanco is een samenwerkingsproject door een wisselende groep kunstenaars. Elk jaar wordt er een thema gekozen. In dit geval was het thema ‘geboortegrond’. De eerste maakt een werk, gebaseerd op dit thema en presenteerd dit na twee maanden.Daarna wordt door de volgende in de rij een nieuw werk gemaakt, geïnspireerd door het vorige werk en het thema.

Er deden veertien kunstenaars mee die elk weer een heel andere invulling aan het thema gaven. Op één van de thema-avonden bij Arsis, in mei dit jaar, werden de werken van de veertien kunstenaars gepresenteerd in de Arsiszaal aan de Kometenlaan in Bergen op Zoom.

In tegenstelling tot de meeste andere kunstenaars in het project was Timmermans multimediaal aan het werk geweest. Timmermans is componist van geluidscollages maar schildert ook. Voor dit project was hij geïnspireerd door de paalhoofden op het strand, waar hij als kind vaak langs liep en die voor hem symbool staan van grenzen die doorbroken moeten worden.

Zijn uitgangspunt was een foto van paalhoofden op het strand die hij in zijn computer bewerkt had in verschillende kleurcombinaties. Hierdoor geïnspireerd had hij een muziekstuk gecomponeerd en, ook uitgaande van  deze foto’s, had hij er het schilderij gemaakt dat in het project Blanco gepresenteerd werd.

Enkele stappen uit de totstandkoming van het schilderij bij Geboortegrond

Het schilderij werd getoond terwijl de muziek van ‘Geboortegrond’ uit de vier luidsprekers te horen was.

Met de presentatie in mei was de muziek voor belangstellenden via een laptop met een koptelefoon te beluisteren. Nu werd de muziek via vier luidsprekers afgespeeld, wat een veel natuurlijker effect had.

Hans Timmermans bij de presentatie van ‘Geboortegrond’ in mei dit jaar

Exposities

De afgelopen tijd heeft Timmermans verschillende exposities gehouden. In juli dit jaar hingen zijn schilderijen, samen met zijn partner Mireille Corsten, bij Galerie Arsis in de Sint Annastraat in Bergen op Zoom en momenteel is zijn werk bij Brasserie la Pucelle, ook in Bergen op Zoom, te bewonderen.

Eén van de werken van Timmermans, ‘Nabij Domburg’ uit 2016 (foto : Maarten van ’t Hof)

Choreografie, Poëzie en Compositie

Grensgebied

Grensgebied is een samenwerkingsproject met mede-Arsis leden Manu Dudink, Ewoud Willem van Doorn en Hans Timmermans. het project is bedoeld om de multimediale samenwerking uit te proberen en te ontwikkelen.

In dit project bracht dichter Ewoud Willem van Doorn kernzinnen in, waar Manu Dudink een choreografie op maakte en deze dans op de hei uitvoerde. Dit werd door Wim Luijkx gefilmd waarna Timmermans het geluid is gaan bewerken bij de beelden.

Het is een project in wording maar Timmermans liet deze avond de laatste versie zien.

Een beeld uit de video ‘Grensgebied’

Onderzoek

Sedje Hémon (1923 – 2011)

Het laatste project wat Timmermans deze avond presenteerde is het ‘Sedje Hémon’ project.

Via ARSIS en familie Gebuis kwam Timmermans in contact met het werk en leven van Sedje Hémon. De in Rotterdam als Sedje Frank geboren joodse vrouw wist op achtjarige leeftijd al dat ze violiste wilde worden. Helaas begon op haar 18de jaar de tweede wereldoorlog en na een tijd in het verzet gezeten te hebben werd ze door haar buren verraden en kwam in Auschwitz terecht waar ze als violiste in het kamporkest speelde. Toen ze, aan het einde van de oorlog bevrijd werd, bleek haar gezondheid dusdanig verzwakt dat ze geen viool meer kon spelen.

Om te revalideren na haar tijd in gevangenschap was ze in Frankrijk waar ze als schilderes werd ontdekt en bestudeerde ze de combinatie van muziek en schilderijen en beschrijft het boek ‘Integratie der kunsten’ hoe schilderijen in composities om te zetten zijn.

Van beeld naar geluid

In haar boek beschrijft Sedje hoe door de verticale richting in toonhoogten te verdelen en de horizontale richting als tijd in eenheden van één achtste noot, er muziek getekend en geschilderd kan worden. Als ze een stuk muziek in haar hoofd had, tekende of schilderde ze het. Haar schilderijen zijn dus niet alleen mooie kunstwerken, die ook als dusdanig ge-exposeert zijn, maar tegelijkertijd muziekstukken.

Het project

Waar Timmermans zich mee bezig houdt is de praktische uitwerking van de theorie, waarbij de computer gebruikt wordt om het vele werk te doen.

Een voorbeeld van beeld naar muziek en een stuk computer verwerking

Het doel van dit project, verteldeTimmermans, is het toegankelijk maken van het werk van Sedje Hémon, het tonen van haar werk en het in musea tonen van haar werk. Het is ook bedoeld als postuum eerbetoon aan de in 2011 overleden geniale en visionaire vrouw.

Timmermans legt uit hoe het beeld in geluid omgezet wordt.

Links

 

 

 

Cookieinstellingen