Woensdag voorleesfeest in de Bibliotheek Bergen op Zoom

Voorlezen is namelijk erg leuk én leerzaam
Foto: Pb

Iedere woensdag buiten de schgoolvakanties is het voorleesfeest in de bieb. Dat meldt de Bibliotheek Het Markiezaat.

  • Peuters zijn van harte welkom van 10.30 tot 11.00 uur.
  • Kinderen van 3 tot 8 jaar kunnen van 15.00 tot 15.30 uur terecht.

Ouders, opa’s, oma’s, vriendjes, broertjes en zusjes mogen natuurlijk ook meekomen naar het voorleesfeest in de bibliotheek aan de Kortemeestraat 17
in Bergen op Zoom. Een medewerker van de bibliotheek leest voor uit de leukste boeken van de bibliotheek. Daarna is er volop gelegenheid om zelf voorleesboeken voor thuis uit te zoeken.

Voorleesfeest

Het voorleesfeest is bedoeld om het voorlezen te stimuleren. Voorlezen is namelijk erg leuk én leerzaam. “Het is een fijn moment samen, stimuleert de taal- en spraakontwikkeling, oefent de luistervaardigheid en het concentratievermogen en prikkelt de fantasie en sociaal-emotionele vaardigheden”, aldus de communicatiemedewerker van de Bibliotheek Het Markiezaat.

Basisleesvaardigheden

Onderzoek naar het effect van voorlezen toonde in 1995 aan dat het lezen van prentenboeken een substantiële bijdrage levert aan de taal- en basisleesvaardigheden van kinderen (Bus, Van IJzendoorn, & Pellegrini, 1995). Ook in 2011 werd er uitgebreid onderzoek naar gedaan (Suzanne E. Mol & Adriana G. Bus ‘Lezen loont een leven lang’). Uit dit onderzoek onder 2 tot 6-jarige kinderen blijkt dat kinderen die zijn voorgelezen meer woorden weten, meer namen en klanken van letters kennen en ook beter in staat zijn om klanken in woorden te identificeren dan kinderen met weinig voorleeservaring. Van de voorgelezen kinderen beheerst bijna 70 procent deze vaardigheden in voldoende mate terwijl dit voor maar iets meer dan 30 procent in de niet voorgelezen groep geldt.

Aanmelden

De toegang tot het voorleesfeest is gratis. Omdat de bibliotheekmedewerkers graag willen weten hoeveel stoelen ze klaar kunnen zetten is aanmelden via mail gewenst. Graag aanmelden via [email protected]

 

 

Reacties