Arsis Thema-avond met Els van der Meijden in Galerie Arsis

Foto: Jan

In Galerie Arsis in de Sint Annastraat in het centrum van Bergen op Zoom, gaf kunstenares Els van der Meijden een presentatie over haar werk.

Galerie Arsis met zelfs op de grond nog werk van Els van der Meijden

Niet geheel toevallig was op zaterdag 5 januari de overzichtstentoonstelling geopend met schilderijen van Els van der Meijden. De galerie was dus een perfect decor voor haar presentatie.

Na een introductie door Irene Weug stelde Els zich voor aan de belangstellenden die op klapstoeltjes in de galerie verspreid zaten.

Els van der Meijden en Irene Weug

Els van der Meijden

Vijfenzestig jaar geleden werd Els geboren in een arbeidersgezin in Sint Oederode. Een gezin met zes kinderen, waar ze een goede opvoeding gehad heeft. Het was in een tijd en omgeving waar de jongens belangrijker waren en Els was een moeilijke voor haar ouders. Ze was speels, wilde experimenteren en wilde zich niet aanpassen. Haar broers konden goed leren maar Els kwam na twee jaar huishoudschool in een groentewinkel te werken, waar ze het tot haar eigen verbazing toch zeven jaar uitgehouden heeft.

Toen ontmoette ze een leraar handvaardigheid, tekenen en schilderen en begon zelf ook te tekenen en schilderen. Dat was zo goed bevallen dat ze na verloop van tijd in Veghel bij het creativiteitscentrum een opleiding grafische techniek is gaan volgen. Het maken van linoleumsnedes en etsen vond ze geweldig. Zo geweldig, dat ze in de pauze van haar werk gauw naar huis ging om aan haar etsen te werken.

Kunstacademie

Bij het creativiteitscentrum raadde ze Els aan om naar de kunstacademie te gaan voor een opleiding. Dat was een probleem want met twee jaar huishoudschool wordt je normaal niet aangenomen op de kunstacademie maar mede dankzij een aanbevelingsbrief van de directeur van het creativiteitscentrum kreeg Els het toch voor elkaar om aangenomen te worden aan de kunstacademie in ‘s-Hertogenbosch.

Door haar ervaring kwam Els zelfs direct in het tweede jaar van de opleiding grafische vormgeving. Na een enthousiast begin, werd na een jaar of twee het enthousiasme een stuk minder. Ze voelde zich in een bepaalde richting gedrukt en dat werkte beklemmend maar ondanks dat hoorde Els bij de vier studenten die afgestudeerd zijn van de dertien die aan de opleiding begonnen.

Steenbergen

Enige tijd na haar afstuderen verhuisde Els naar Steenbergen. In die tijd wilde ze de tijd aan de academie van zich afgooien en maakte grote werken, veelal vrouwenportretten op papier, geschilderd en getekend met veel kleuren.

Wilde kleuren en vrouwen portretten

In 1982 zag ze een pandje te huur in Steenbergen en voor vijfhonderd gulden huur en honderd gulden energiekosten huurde ze het pandje voor een maand en hield daar haar expositie. het was een bijzonderheid in Steenbergen in die tijd en ze hield er een aantal leuke contacten aan over.

Helaas kon ze van de kunst niet leven dus moest er een baan gezocht worden. Die werd gevonden in de vorm van een functie als ontbijt serveerster in een hotel, waardoor ze ’s middags en ’s avonds tijd had voor haar kunst.

Ook heeft Els nog twee jaar les gegeven in grafische technieken bij een creativiteitscentrum in Steenbergen.

Wilma en de paarden

En toen kwam Els Wilma, haar huidige partner tegen. Wilma had een manege en Els ging ook in de manege werken.

Als kind was Els al gek op paarden en ging als klein meisje vaak in de wei van de manege in de buurt van haar ouderlijk huis zitten, en droomde ervan ooit paard te rijden, iets wat in die tijd voor iemand uit een arbeidersgezin niet haalbaar was.

Al dertig jaar werkt Els nu met Wilma in de manege. Hard werken en lange dagen maken. Door de drukte kwam er weinig meer van het etsen en schilderen.

De spiegelreflex

Na een cursus die Els voor de manege gevolgd had, kreeg ze van Wilma als cadeau een spiegelreflex camera. Daar is ze mee gaan experimenteren en na een cursus fotografie, een cursus webdesign en beeldbewerkingsprogramma Photoshop ging er een wereld voor haar open.

Na een dag hard werken gaat Els achter de computer met Photoshop aan de gang. Ook schildert ze weer. In acrylverf maakt ze een schilderij dat ze dan weer fotografeert en op de computer verder bewerkt en combineert met andere afbeeldingen zodat er een kleurige digitale collage ontstaat.

Haar werk laat ze tegenwoordig afdrukken op dibond. Daarbij wordt de foto gelamineerd en op dibond geplakt en van een ophangsysteem voorzien.

“Zomercarnaval” op Dibond

Wat schilderen betreft heeft Els een eenvoudig systeem, als ze het niet mooi genoeg vindt wordt het gewoon overgeschilderd. Ook zijn er verschillende periodes te zien in haar werk.

Zo maakte ze eerste tesen en linoleumsnedes, Na de academie kwamen de vrouwenportretten in waskrijt.  Rond 2012 kwam ze in café LuckyLuck en als haar hoofd vol was van de drukte maakte ze heel expressieve  schilderijen.

“Holle ruimte”

Naderhand is Els meer gaan werken met vlakverdeling, gestileerde bloemen en gekleurde vlakken. Een aantal van de doeken uit de periode rond 2012 is daarna gewoon overgeschilderd in de nieuwe stijl

“Balans” uit 2018

Soms is het werk van Els ook politiek gemotiveerd. Zo heeft ze een viertal werken die gaan over de oorlog in en rond Syrië.

Aleppo, Protest, Strijders en Gevallen Stad.

De expositie

De werken van Els van der Meijden in Galerie Arsis zijn tot en met 27 januari te zien aan de Sint Annastraat 10 in Bergen op Zoom.
De openingstijden zijn van 12:00 tot 17:00 uur op vrijdagen, zaterdagen en op koopzondagen en de toegang is gratis.

Vanaf 16 februari tot en met 9 juni zullen in Galerie Artis wisselende exposities te zien zijn van de M5 tentoonstelling.

Een aantal andere werken van Els

“Meisje met tattoo”

 

1. Foto van schilderij, 2. Ingetekend met Photoshop, 3. Verder stadium, 4. Uiteindelijk beeld

“Rocketman”

“Foto van een plastic verpakt hooi met blaadjes
Daarna met Photoshop in gewerkt”

Links

Reacties