Arsis werkt samen met het
Markiezenhof bij de reizende tentoonstelling ‘Lage Landen’ met werken uit het Rijksmuseum en hedendaagse werken.
Vijf stadsmusea
Vijf Nederlandse stadsmusea uit Hoorn, Harlingen, Zutphen, Gouda en het Markiezenhof uit Bergen op Zoom werken samen aan een reizende tentoonstelling ‘Lage Landen’. Deze expositie, van kunstwerken uit de uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw uit het Rijksmuseum, is de eerste van een serie van vier reizende exposities waarin de identiteit van Nederland wordt onderzocht met als thema de vier elementen aarde, water, lucht en vuur.
Arsis
Uit het reguliere overleg tussen Stichting Arsis kunst en sociëteit en het Bergse Cultuurbedrijf kwam het idee om naast de kunstwerken uit het Rijksmuseum, de expositie aan te vullen met hedendaagse werken van kunstenaars uit Brabant, Zeeland en Vlaanderen, als het M5 project.
Via social-media en andere kanalen werden hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om zich in te schrijven voor dit project.
90 Kunstenaars, 200 kunstwerken
Van de negentig kunstenaars die geïnteresseerd waren hebben er uiteindelijk drieënzestig in totaal tweehonderd kunstwerken ingediend. Uit deze tweehonderd kunstwerken zijn er eind 2018 zeventig uitgekozen voor de exposities.
Uit deze zeventig geselecteerde kunstwerken is in februari een volgende selectie gemaakt, van twintig kunstwerken die in het Markiezenhof tentoongesteld worden. De overige vijftig kunstwerken zullen verdeeld over vier exposities in galerie Arsis in de St Annastraat geëxposeerd worden.
Galerie Arsis
De vier exposities in Galerie Arsis zijn van 16 februari tot 31 maart, van 5 april tot 28 april, van 3 mei tot 26 mei en van 31 mei tot 30 juni. Galerie Arsis is gevestigd aan de St-Annastraat 10 te Bergen op Zoom.
Bij de expositie in mei wordt extra aandacht gegeven aan de stedenband tussen Bergen op Zoom en Oudenaarde in België die dit jaar dertig jaar bestaat.
De exposities bij Galerie Arsis zijn alle vrijdagen en zaterdagen en op koopzondagen te bezoeken van 12:00 tot 17:00 uur
De eerste expositie bij Galerie Arsis
Enkele van de kunstwerken in de eerste expositie bij Galerie Arsis.
'Brabantse Wal' door Addy van Kempen. Een papieren reliëf van de abrupte overgang van zand naar kleigrond van de Brabantse Wal
Foto gemaakt en bewerkt door Don van Rooy, afgedrukt op 60 bij 90 cm
Acryl op doek door Geke Wijers met als titel 'Sneeuwlandschap met 3 knotwilgen'
'Hedwige XI Maannacht' door Adri Geelhoed. Het schilderij geeft een beeld van de Hertogin Hedwigepolder in
Zeeuws-Vlaanderen, de meest besproken polder van de Lage Landen. Dit kunstwerk hangt met nog een werk uit
deze serie in de galerie. Twee andere werken uit deze serie worden bovendien geëxposeerd in het Markiezenhof.
Pierrette Schoon is de kunstenaar die het kunstwerk 'Rouwstand' maakte.
Het beeld de molen uit als communicatiemiddel door de stand van de wieken.
Het Markiezenhof
In het Markiezenhof hangen en staan werken van de kunstenaars uit het M5 project, werken uit het Rijksmuseum en een foto expositie van natuurfotograaf Erik de Jonge met als titel 'De Brabantse Wal, Nederland in een notendop'.
Kunst op de binnenplaats van het Markiezenhof
Werken van het Rijksmuseum in het Markiezenhof
De werken die in de reizende tentoonstelling bij de vijf musea geëxposeerd worden, zijn van de hand van kunstenaars als Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël, Jozef Israëls, de broers Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs.
Directeur Cees Meijer van het Markiezenhof vertelde dat er wel het een en ander aan vooraf gegaan was voor dat deze kostbare kunstwerken in het Markiezenhof geëxposeerd mochten worden. Er moest verbouwd worden, de klimaatregeling moest aangepast worden en de beveiliging moest verbeterd worden. Dit is samen gegaan met het groot onderhoud en de herinrichting van het Markiezenhof, met als resultaat deze expositie van werken uit het Rijksmuseum.
'Landschap met twee jagers' van Jan Wijnants, 'Bosgezicht' van Theophile
de Bock en 'Landweg bij Laren, Noord-Holland' door Willem Roelofs
'Boslandschap met reizigers' uit 1849 door Jacob Jan Cremer
Detail uit 'Boslandschap met reizigers' uit 1849 door Jacob Jan Cremer
Eén van de zalen met kunst uit het Rijksmuseum in het Markiezenhof
met bij elk kunstwerk een bordje met informatie over het kunstwerk
De tentoonstelling Lage Landen met als thema aarde, is in het Markiezenhof in Bergen op Zoom te zien van 17 februari t/m 9 juni 2019.
Kijk
HIER voor informatie over openingstijden en prijzen
Arsis kunstenaars in het Markiezenhof
In één van de zalen op de begane grond van het Markiezenhof is de expositie ingericht met de werken van kunstenaars van het M5 project van Arsis. De twintig van de zeventig kunstwerken die door een jury bestaande uit Hugo ter Avest, de directeur van het gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen,Marc de Beyer, directeur van Museum Gouda, Gerard de Kleijn, projectleider van het M5 project, gastcurator en oud-directeur Museum Gouda en Tiana Wilhelm, directeur van het Stedelijk Museum Zutphen.
Midden boven, 'Twee loonwerkers aan het avondmaal', olieverf op doek door Etienne De Waele en midden onder, 'Naar huis'
door Chantal Durham-Bogers. Een schilderij in olieverf op linnen, aan de hand van een foto genomen in Wouwse Plantage.
'Geploegde aarde', een relief van hand gevilt van Merino wol en landschaap wol door Christine Veraart
'Hedwige VI met gerst' door Adri Geelhoed, één van de kunstwerken in de Hedwigecyclus, waarvoor
de schilder de afgelopen jaren twintig werken maakte. Ook in Galerie Arsis hangt werk uit deze cyclus
'De verandering' door Elke Zimmerman met als thema 'Van vervlogen tijden naar het hedendaagse landschap'
Ook de twintig kunstwerken van de hedendaagse kunstenaars zijn van 17 februari tot en met 9 juni 2019 te zien in het Markiezenhof in Bergen op Zoom.
Foto's van de Brabantse Wal
Naast de 'Lage landen' schilderijen uit het Rijksmuseum en de hedendaagse kunstwerken uit het Arsis M5 project zijn er in het Markiezenhof, in de zaal naast het cafetaria, ook foto's van de Brabantse Wal te zien van de hand van natuurfotograaf Erik de Jonge.
De fotoexpositie van natuurfotograaf Erik de Jonge
De jurk van Maxima
Naast alle kunst had het Markiezenhof nog een bijzonder item voor het publiek, namelijk de japon die koningin Maxima droeg tijdens prinsjesdag 2009 met de daarbij horende tas, schoenen en haar-decoratie. het bijzondere aan deze jurk is dat de stof is geverfd met meekrap, een ingrediënt dat in de streek rond Bergen op Zoom wordt verbouwd. Bovendien is dit gebeurd door een bedrijf uit Bergen op Zoom.
De jurk van koningin Maxima
Links