Stille protestwandeling tegen bomenkap

Foto: Leo den Heijer

Vrijdag hield ‘Samenwerkend Belang Brabantse Wal’ een protestwandeling tegen de plannen van TenneT om twintig hectare bos kappen.

Twintig hectare Bergse bossen bij Lievensberg, Zoomland, Groot Molenbeek, achter Stayokay en het bos bij Manege Molenzicht zullen worden weggekapt als de plannen van TenneT doorgaan.

Protestwandelaars

Op de Kleine Kievit kwamen circa honderd ‘protestwandelaars’ die ook wilden weten hoeveel bos er bij de bomenkap nu in werkelijkheid gekapt zou moeten worden voor de aanleg van een nieuwe 380Kv-lijn.

Leden van de actiegroep tegen de bomenkap vertelden hoe en wat en boswachter Erik de Jonge, een van de beheerders van Brabants Landschap prees de mensen die in korte tijd zo’n groep mensen in actie had weten te krijgen.

Vanaf een tot podium gepromoveerde pallet en later ook op strategische punten in het bos werd het één en ander over de bomenkap uitgelegd. In het bos was ook met linten aangegeven hoe de vlakte eruit zou komen te zien.

Onbegrijpelijk

De deelnemers en organisators vonden het onbegrijpelijk hoe in een Natura 2000 gebied grote Beuken van 140 jaar oud het veld zouden moeten ruimen. Oud divers bosgebied wat nota bene door Europa op een beschermde status gezet is, zou geofferd moeten worden aan een elektriciteits-/hoogspanningsmasten serie ?

Diverse mensen uitten hun ongenoegen met de gang van zaken. Opmerkingen als “Hebben we dan zo zitten slapen?” en “Dit mogen we niet laten gebeuren” klonken bij diverse deelnemers aan de wandeling.
IVN zal bezwaar aantekenen tegen de bomenkap en een zienswijze indienen en inmiddels hebben NAMIRO en BENEGORA dat ook al gedaan.

Ondergronds

De actiegroep en de diverse natuurorganisaties willen dat de gemeente Bergen op Zoom de verantwoordelijke minister adviseert een ondergrondse verbinding voor de nieuwe 380Kv-lijn door TenneT te laten aanleggen.

Informatie en foto’s: Leo den Heijer

Reacties