Rent-a-BOA: positieve reacties en aanhouding op heterdaad

BOA’s en politie werkten op woensdag 26 juni nauw samen tijdens de eerste pilotdag Rent-a-BOA. De teams pakten de meldingen op waarvoor inwoners hen specifiek op die dag wilden inzetten. Zij kregen veel positieve reacties én nieuwe meldingen van inwoners met wie zij in gesprek gingen. Een laatste surveillanceronde leidde tot een aanhouding op heterdaad. “Een mooie afsluiting van de eerste pilotdag.”

Met de pilot wil de gemeente de verbinding met de inwoner maken. In gesprek gaan, luisteren en zichtbaar zijn. Informeren over de bevoegdheden van de BOA’s en laten zien dat zij zich actief inzetten voor een goede leefbaarheid. De aanpak leidde tot positieve feedback vanuit de inwoners die een melding hadden ingediend, en ook vanuit inwoners die de BOA’s op de dag zelf persoonlijk aanspraken.

Veiligheid, Handhaving en Toezicht

Het team Veiligheid, Handhaving en Toezicht kreeg 24 meldingen binnen, waarvan 17 meldingen van inwoners en 7 vanuit de politie. Omdat de meldingen voor de pilotdag na een tijdje ‘op’ waren, hebben de teams nog 16 meldingen extra opgepakt die op de reguliere wijze zijn binnengekomen en die zij op de pilotdag zelf kregen van inwoners die met hen in gesprek gingen. De teams gingen ook de reguliere surveillance locaties af. Dit leidde aan het einde van de avond nog tot een aanhouding van een persoon wegens drugsbezit.

Overlast

In de middag pakten de BOA’s de taken op die enkel onder hun bevoegdheid vielen en in de avond gingen de BOA’s en politie samen op pad. De meldingen gingen over zwerfaval, jeugdoverlast, parkeeroverlast, burenconflict, onbeheerde voertuigen, overlast van dak- en thuislozen, openbaar alcoholgebruik en deal/hangplekken. Een aantal meldingen zijn ter plaatse afgehandeld en aan de melder teruggekoppeld. Een deel van de gemelde locaties wordt meegenomen in de regelmatige surveillance. Melders die niet thuis of onbereikbaar waren ontvingen een terugbelverzoek. In de gevallen waarbij de melding anoniem was gedaan, is terugkoppeling niet mogelijk.

Aanhouding

Bij de gezamenlijke controle van politie en handhavers van de gemeente Bergen op Zoom is woensdagavond in de Acacialaan een 19-jarige jongeman aangehouden. De man ging er vandoor toen handhavers hem wilden laten stoppen. Hij bleek, nadat hij was achterhaald, in het bezit van verschillende soorten drugs (crack, coke, wiet en hasj) en een geldbedrag van enkele honderden euro’s. Dit is in beslag genomen, evenals de auto waarin hij reed. De jongen zit nog vast voor verhoor, meldt de politie.

In september start de pilot ‘rent a Boa’ in Woensdrecht

 

Reacties