Appen op de fiets kost je vanaf 1 juli 95 euro

Vanaf 1 juli 2019 is het verboden om op de fiets te bellen of te appen. Dit moet je weten over de nieuwe wet.

Dit betekent volgens de site van de Rijksoverheid dat je vanaf dan geen mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers mag vasthouden tijdens het fietsen. Handsfree van de telefoon gebruik maken is wel toegestaan. Als je door Bergen op Zoom fietst, mag je geen gevaar zijn voor andere weggebruikers, staat in artikel 5 en 6 van de Wegenverkeerswet 1994. Veroorzaakt je wel een gevaarlijke situatie? Dan kun je beboet of veroordeeld worden.

Gehandicaptenvoertuig

Vanaf 1 juli 2019 mag je ook geen elektronisch communicatieapparaat meer vasthouden als je een scooter, gehandicaptenvoertuig of tram bestuurt. Nu zul je in Bergen op Zoom geen trams tegenkomen, maar bestuurders van gehandicaptenvoertuig en scooters moeten dus wel oppassen. Als je deelneemt aan het verkeer zonder een voertuig te besturen, is het niet verboden. Bijvoorbeeld op een paard of als voetganger. Maar je mag ook dan geen gevaar zijn voor andere weggebruikers.

Handsfree

Handsfree navigeren en muziek luisteren mogen nog wel. Bijvoorbeeld via een koptelefoon waarmee je het apparaat bedient. De boete voor het vasthouden van een mobiel apparaat op de fiets is 95 euro. Voor bestuurders van gemotoriseerde voertuigen is dat 240 euro.

Reacties