Zo komt de Wattweg in Bergen op Zoom aan zijn naam

Wattweg Bergen op Zoom
Foto: Google Streetview

Hoewel straatnamen in de eerste plaats bedoeld zijn om een adres vindbaar te maken, zeggen ze vaak ook wat over de geschiedenis (van Bergen op Zoom). Deze keer beantwoorden we de vraag: Hoe komt de Wattweg aan zijn naam?

De betekenis van de straatnamen staat sinds een grote herziening van straatnamen in 1992 en 1993 niet meer op de straatnaamborden.

Wattweg

De Wattweg is te vinden in Gageldonk-West en loopt grotendeels parallel met de spoorlijn tussen Bergen op Zoom en Roosendaal. De straat loop van de Wouwsestraatweg tot de Moervaart.

De Wattweg is vernoemd naar James Watt (1736-1819), een bekende uitvinder en constructeur. De ingenieur wordt beschouwd als de uitvinder van de moderne stoommachine. Maar ook is hij de uitvinder van het eerste kopieerapparaat.

Tot 1957 werd de Wattweg beschouwd als een onderdeel van de Parallelweg. Ook werd de straat Weg langs de Zoom genoemd. in 1989 ging de toenmalige Franklinstraat op in de Wattweg.

Straatnamen Bergen op Zoom

Tijdens die grote herziening werden veel oude straatnaamborden in Bergen op Zoom vervangen. In verband met de leesbaarheid kreeg de gemeente het advies om ondertitels of toelichtingen achterwegen te laten, zegt toenmalige burgemeester Van den Berg. “Om toch aan de vraag naar toelichting te kunnen voldoen, is besloten deze in boekvorm uit te brengen”, aldus Van den Berg in het voorwoord van het boek ‘De Straatnamen van Bergen op Zoom’. Gemeentearchivaris Willem van Ham ging op zoek naar de historische oorsprong van de straatnamen die zijn gebundeld in het boek dat in 1994 uit kwam. (Het boek is tweedehands te vinden op boekensites zoals Bol.com)

Betekenis straatnamen

In de verre geschiedenis (voor 1600) konden bewoners zelf bepalen hoe zij de straat noemden. Maar met het toenemen van het aantal inwoners, straten en gebouwen, werd het noodzakelijk om afspraken te maken over de naamgeving. Straten binnen dezelfde wijk of buurt hebben hierdoor meestal namen binnen eenzelfde thema. Zo zijn de straten in Zeekant vernoemd naar Nederlandse rivieren, raadspensionarissen en het Oranjehuis. In Meilust-Zuid kom je namen van personen uit de muziekgeschiedenis tegen. De straten in/op de Bergse Plaat zijn onder meer vernoemd naar vissen, nederzettingen, slikken, zandplaten of kreken in de Oosterschelde. In het centrum kom je nog enkele traditionele, spontaan bedachte namen tegen.

In een serie artikelen op Bergen-op-zoom.nieuws.nl verklaren we een aantal straatnamen in Bergen op Zoom op basis van het eerder genoemde boek.

Reacties