Leerlingen Koninklijke Luchtmacht worden vrijdag beëdigd op Grote Markt

Foto:

Vrijdag 6 september is de Grote Markt in Bergen op Zoom het decor van een bijzondere festiviteit. Zesennegentig leerlingen van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht op vliegbasis Woensdrecht worden tijdens een bijzondere ceremonie beëdigd. Hiermee komt een einde aan hun Algemene Militaire Opleiding op vliegbasis Woensdrecht.

Vorige week ontvingen ze al hun baret, maar vanaf vrijdag 6 september behoren de net afgestudeerde AMO-leerlingen echt tot de luchtmacht familie. Dan leggen zij de eed of belofte af en spreekt zicht daarin uit dat hij of zij trouw belooft aan de Koning, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de Krijgstucht. Dit keer vindt de ceremonie niet plaats op de vliegbasis, maar op de Grote Markt in Bergen op Zoom.

Bijzondere locatie

Commandant vliegbasis Woensdrecht, kolonel Ben Kamstra: ’’We zijn de burgemeester van Bergen op Zoom ontzettend dankbaar dat hij zijn stad heeft opengesteld voor een bijzondere ceremonie als deze. We voelen ons als vliegbasis sterk verbonden met de garnizoensstad. Dat maakt het extra bijzonder dat we deze beëdiging hier, midden in het centrum van Bergen op Zoom, ten aanzien van iedereen die geïnteresseerd is mogen doen’’. Naast de genodigden en overig publiek zal er ook een delegatie van veteranen aanwezig bij deze militaire traditie. Zo komt jong en oud samen, onder het vaandel van de Luchtmacht.

Belangstellenden zijn van harte welkom de ceremoniële plechtigheid bij te wonen. Om 10.45 uur vangt deze aan met het intreden van het vaandel. Omstreeks 12.00 uur is de plechtigheid ten einde.

Vaktechnische opleiding

In juni begonnen alle zesennegentig leerlingen aan een nieuw groot avontuur; ze startten aan de opleiding tot onderofficier op de Koninklijke Militaire School Luchtmacht. Tijdens de Algemene Militaire Opleiding (AMO) leren de leerlingen de kneepjes van het militaire vak. Militaire basisvaardigheden, zoals schieten, exerceren, kaartlezen, EHBO en samenwerken komen hierbij aan bod. De leerlingen gaan zich, nu ze klaar zijn met de AMO, richten op hun vaktechnische opleiding. De beëdiging is een mooie voorbode voor de CanaDays op 26 oktober, die plaatsvinden in Bergen op Zoom.

Reacties