Scholengemeenschap ’t Rijks bezoekt met internationale gasten Lambertijnenhof

Foto:

Scholengemeenschap ‘t Rijks brengt met een groep van zo’n 60 leerlingen op 1 oktober een bezoek aan zorgwijk Lambertijnenhof van S&L Zorg. Het bezoek maakt onderdeel uit van het internationale samenwerkingsproject “The Architecture of Society” (ARCH)  waarbij de leerlingen kijken hoe we o.a. in Nederland alle mensen laten meedoen in de samenleving. De leerlingen komen uit Griekenland, Spanje, Noorwegen, Ierland, Roemenië en Nederland.

Het bezoek is een zogenaamd Erasmus+ project, een subsidieprogramma van de Europese Unie. Het biedt mensen van alle leeftijden de kans om kennis en ervaring op te doen of om die te delen bij organisaties en instellingen in verschillende landen. Erasmus+ ondersteunt daarom o.a. onderwijsorganisaties die internationale samenwerking aangaan in projecten. Zoals ook het ‘ARCH’ project. Jan Vijfhuizen coördinator internationalisering bij ‘t Rijks: “Wij zijn in het kader van dit project al op bezoek geweest bij drie van onze partnerscholen in het buitenland en nu komen andere leerlingen juist bij ons op bezoek. We vroegen aan S&L Zorg naar de mogelijkheden, niet om alleen maar rond te kijken, maar echt om aan de slag te gaan met de bewoners van deze zorgwijk. Direct enthousiast hebben we een leuk programma met workshops gemaakt. In de workshops gaan leerlingen en bewoners van Lambertijnenhof samen ervaringen opdoen.”

Meedoen

Voor sommige mensen is meedoen in de samenleving uitdagender dan voor anderen. Voor mensen met een verstandelijke beperking is dat ook niet altijd makkelijk. “Bij S&L Zorg zoeken we elke dag naar mogelijkheden voor onze mensen om mee te doen in de samenleving. Daarom is het ontzettend leuk dat deze groep juist zelf komt meedoen en ons misschien nieuwe inzichten verschaft”, aldus René van Donschot van S&L Zorg.

Warm contact tussen leerlingen en bewoners

Scholengemeenschap ‘t Rijks en S&L Zorg zoeken elkaar vaak op. Jaarlijks zijn er projecten en bezoeken waarbij ze de samenwerking vinden. Zo verraste de leerlingenvereniging van ‘t Rijks bewoners en deelnemers van Lambertijnenhof al een paar keer met een mooi geschenk n.a.v. een actie. “Elk contact leidt steeds tot nieuwe ervaringen waar onze leerlingen nog lang over napraten!”, aldus Vijfhuizen.

De internationale gasten zijn van 29 september tot en met 4 oktober op bezoek en keren daarna met een hoofd vol ervaringen terug naar hun thuisland.

S&L Zorg

S&L Zorg biedt zorg en begeleiding aan meer dan 360 mensen met een verstandelijke beperking, waarvan het overgrote deel ook in de woningen van S&L Zorg woont. Naast diverse woningen in de wijk in de regio heeft S&L Zorg twee unieke zorgwijken. In Roosendaal is dat Sterrebos, een wijk als elke andere wijk waar mensen met een verstandelijke beperking bij elkaar wonen. In Bergen op Zoom wonen mensen in hun ‘eigen’ Lambertijnenhof.

Reacties