Lia Reijnders exposeert in Galerie Arsis

Foto: Jan Krijtenburg

Zaterdagmiddag werd in Galerie Arsis in Bergen op Zoom de expositie “Niets bestaat, dat niet iets anders aanraakt” van Lia Reijnders geopend.

Niets bestaat, dat niet iets anders aanraakt

Wat direct opvalt bij het betreden van de expositie is een rij van honderdtweeënzestig kleine olieverf schilderij’tjes. Deze mini-schilderijen zijn het gevolg van de studie kunstgeschiedenis waar Lia mee bezig is. Sommige mensen onthouden woorden bij een studie maar Lia is erg visueel ingesteld. Ze begon daarom met tekeningen, maar wilde eigenlijk de schilderijen en andere kunstwerken die ze bestudeerde naschilderen in klein formaat.

Prachige kunstwerkjes in postkaart formaat

De schilderijen zijn in olieverf geschilderd op karton in het formaat vijftien bij tien centimeter en zijn Lia haar interpretatie van de kunstwerken die ze bestudeerde. Het is een project in wording want ondertussen zijn er al honderdtachtig mini-kunstwerken en Lia verwacht toch wel op zo’n driehonderd uit te komen.

Stuk voor stuk prachtig gedetailleerd en allemaal anders

Het project was ook een test van nieuw materiaal. Lia hield niet van olieverf op terpentine basis omdat ze de lucht ervan onprettig vond maar met de moderne olieverven is dit geen probleem meer. Daarom wilde Lia eens een project doen met deze nieuwe soort olieverf.

Een ander opvallend werk is ‘ritme taal en tekens’ het handalfabet. Het is een handalfabet voor doven uit de jaren 1500. Het begon ermee dat Lia de afbeeldingen van het alfabet zag en omdat ze mensen als grootste inspiratiebron heeft sprak dit haar aan. Toen het schilderij klaar was, wilde ze toch wat meer beweeglijkheid in het werk en heeft daarom het kunstwerk met handen van ijzerdraad er bij gemaakt waarbij de schaduw van het ijzerdraad op de ondergrond een wezenlijk deel uitmaakt van de beleving..

‘Ritme taal en tekens’, het handalfabet voor doven uit de 15e eeuw, in verf en ijzerdraad

EEn ander werk dat uit kleinere schilderijen is opgebouwd bestaat uit honderdvierenveertig details van het menselijk lichaam. Ogen, monden, voeten enzovoort. Het is geschilderd in acrylverf op krantenpapier dat op MDF is geplakt.

‘Oogjes’ (en andere lichaamsdelen)

Om aan het platte vlak van twee dimensionale kunstwerken te ontsnappen, maakt Lia kunst in ijzerdraad. Door het werk een stukje van de ondergrond vandaan te hangen zorgt het licht voor een schaduw lijnenspel, naast de lijnen van het ijzerdraad en bovendien ziet het er vanuit elke hoek weer anders uit.

‘Verbondenheid’, een werk uit Lia haar serie ‘menselijke emoties’.

Lia houdt van natuurlijke materialen en ook daar maakt ze kunstwerken van. Zo heeft ze een aantal kledingstukken gevlochten van een aantal soorten gras, waarbij elk gras zijn eigen kleur heeft en ook in de loop van de  tijd verouderd. Ook de vergankelijkheid is een belangrijk onderdeel van het werk. Geometrische vormen zijn ook een inspiratiebron en voorbeelden daarvan zijn een aantal ronde kunstwerken van onder andere gras.

Kunstwerken in natuurlijke materialen

Detail van de gevlochten gras cirkel

In het verleden was Lia ook lid van het Beeldend Kunstenaars Collectief (BKC) te Roosendaal. Door een gebrek aan expositieruimte werd er een project gedaan waar er kleine, makkelijk mee te nemen kunstwerken gemaakt werden in de vorm van kijkdozen. Twee kijkdozen van Lia’s hand, zijn ook te bewonderen op de expositie.

Een kijkje in een kijkdoos

Lia Reijnders

Lia is geboren en woont nog steeds in Roosendaal. Naast haar werk als analyste, studeerde ze, van 1982 tot 1987, schilderen en monumentale vormgeving op de Academie St.Joost in Breda. Na haar studie heeft ze eerste een tijd grote installaties gemaakt maar werk dat nu bij Galerie Arsis hangt is haar soort werk van de laatste twintig jaar.

Terugkomende onderwerpen in haar werk zijn ‘ritme en herhaling’, de mens en de natuur.

Rond een uur of vier opende Lia zelf haar expositie. Ze vertelde dat één van de redenen om hier te exposeren was, om een terugblik te werpen op haar eigen werk, met de verschillende technieken en materialen en het grensgebied tussen twee- en driedimensionaal werk.

Lia opende haar expositie in Galerie Arsis

De expositie is tot 27 oktober te bezoeken in Galerie Arsis in de Sint Annastraat 10 in Bergen op Zoom.

De kunstwerken werden bewonderd en besproken

Praktische informatie

Locatie: Galerie Arsis aan de Sint Annastraat 10 in Bergen op Zoom.
Openingstijden:
Op elke vrijdag en zaterdag plus de koopzondag.
Al deze dagen van 12:00 tot 17:00 uur geopend.
Toegang: gratis

Links

Reacties