Foto’s op beschermende kleding geven zorgmedewerkers een gezicht

IC-medewerkers Miranda Biemans en Remy Lambregts zijn weer herkenbaar
IC-medewerkers Miranda Biemans en Remy Lambregts zijn weer herkenbaar
Foto: Bravis ziekenhuis

Dankzij foto’s op hun beschermende kleding zijn artsen en verpleegkundigen in Bravis ondanks hun mondmasker en veiligheidsbril toch weer herkenbaar voor patiënten en hun familieleden.

“Nu zie ik wie er in het pak zit”

Als patiënt zie je graag wie er aan je bed staat. Voor coronapatiënten is dat lastig. De artsen en verpleegkundigen zijn door hun mondmasker en veiligheidsbril nagenoeg onzichtbaar. De medewerkers van de Intensive Care en de Spoedeisende Hulp van het Bravis ziekenhuis hebben dit opgelost. Sinds donderdag plakken zij portretfoto’s van zichzelf op hun beschermende kleding. Daardoor zien patiënten en hun familieleden wie ze voor zich hebben. Een klein gebaar met een groots effect.

Het idee is ‘afgekeken’ van buitenlandse ziekenhuizen. “De Raad van Bestuur stuurde ons een foto die zij had gezien op social media. Op de foto poseren drie artsen of verpleegkundigen met een portret van zichzelf op hun pak”, vertelt zorgmanager Annelies Koeken van de IC-CCU. “Ik heb de foto gedeeld met de drie leden van IC nazorg. Die waren zeer enthousiast. Datzelfde gold voor het hele team.

Op de oproep om een portretfoto te sturen reageerden meteen veertig tot vijftig mensen. De secretaresse heeft de afbeeldingen uitgeprint en gelamineerd, waardoor ze goed gereinigd kunnen worden. Met dubbelzijdig tape kunnen de medewerkers hun foto elke keer opplakken en er weer vanaf halen.” Op de Spoedeisende Hulp zijn van elke portretfoto meerdere stickers gemaakt die de medewerkers op hun pak kunnen plakken.

Overweldigende reacties

Donderdag liepen de eerste IC-medewerkers rond met hun opgeplakte foto. De reacties waren overweldigend. “Gelukkig is een aantal patiënten op de IC wakker. Zij vonden het fijn om nu ook de gezichten van het personeel te kunnen zien”, meldt Suzan Havermans van IC nazorg. “Dat geldt ook voor de familieleden die op bezoek komen. Iemand zei spontaan: ‘Geweldig, nu zie ik wie er in het pak zit’. Daar doe je het toch voor.

Maar ook voor de patiënten die nu kunstmatig in slaap worden gehouden. Als zij ontwaken zijn zij vaak wat verward. Als zij dan alleen maanmannetjes zien met twee ogen, kan dat zeer verontrustend zijn. Zo’n foto werkt geruststellend. Het is fijn dat ze zien dat achter het masker en de bril een echt mens zit.”

Cookieinstellingen