Team Revalidatie Bravis ziekenhuis helpt patiënt bij herstel

vlnr revalidatieartsen Martijn Pas, Marinca de Beer en Roland Brandwijk
vlnr revalidatieartsen Martijn Pas, Marinca de Beer en Roland Brandwijk
Foto: Bravis Ziekenhuis

Het Bravis revalidatieteam helpt de patiënt die corona gehad heeft, bij het herstellen van deze problemen door een gezamenlijke, persoonlijke aanpak.

“Iemand met corona doet echt een jas uit”

Pijnlijke spieren, moeite met ademhalen en nauwelijks conditie. Maar ook angst, depressiviteit en een slechte concentratie. Genezen zijn van het coronavirus betekent niet per definitie dat alle problemen voorbij zijn. Integendeel, vaak dient zich een combinatie van nieuwe klachten aan. Het Bravis revalidatieteam helpt de patiënt bij het herstellen van deze problemen door een gezamenlijke, persoonlijke aanpak.

Het revalidatieteam van het Bravis ziekenhuis bestaat uit fysiotherapeuten, ergotherapeuten, maatschappelijk werk, een logopedist, een diëtist, psychologen en wordt aangestuurd door de revalidatiearts. “Elke specialist gaat op zijn terrein aan de slag met het probleem waar de patiënt tegenaan loopt. Het proces bespreken we met elkaar. Het is echt teamwerk en tegelijk maatwerk”, legt revalidatiearts Martijn Pas uit.

Gevolgen zijn gevarieerd

Zijn team is gewend om patiënten te behandelen met verschillende soorten problemen. De gevolgen van het coronavirus zijn zeer gevarieerd. “De ene patiënt doorstaat de ziekte vrij gemakkelijk, maar kan wel problemen hebben met bewegen of met de longen. Patiënten die op de Intensive Care verbleven kunnen zwaar aangedaan zijn”, aldus “Martijn. “Door het op bed liggen neemt onder andere de spiermassa af. Coronapatiënten op de IC zijn vaak met angst in slaap gebracht, omdat zij vaak in ademnood waren op dat moment. Zij worden na een aantal weken vaak weer angstig wakker. Bovendien hebben zij een periode gemist en zijn ze verzwakt. Dat alles kan leiden tot psychische problemen. Niet alleen bij de patiënt, maar ook bij de familie. Daar hebben we met ons team net zo goed oog voor. Revalidatie richt zich op de patiënt en zijn omgeving.”

Lang aanhouden

De problemen kunnen lang aanhouden of zich pas later manifesteren. Een jaar na een IC-opname heeft 60% van de patiënten nog altijd fysieke klachten. Een op de drie patiënten heeft na een half jaar angstklachten en 40% van de patiënten houdt geheugen- en concentratieproblemen. Maar ook op coronapatiënten die niet op de IC hebben gelegen heeft het virus een grote impact. “Iemand met corona doet echt een jas uit”, meldt de revalidatiearts. “Problemen kunnen zelfs na jaren ontstaan, als bijvoorbeeld het hervatten van het werk niet goed lukt of als het concentreren problemen oplevert. Een ex-coronapatiënt kan er goed uitzien en normaal lopen, maar dat betekent niet automatisch dat hij alles weer kan.”

Niet alleen

De verwijzing naar het revalidatieteam verloopt via de huisartsen, medisch specialisten en het IC nazorgteam. Alleen patiënten met meerdere problemen komen bij het team. “Iemand die alleen moeite heeft met lopen kan prima door de fysiotherapeut geholpen worden. Maar als iemand op meerdere vlakken problemen ondervindt, dan moet er ingegrepen worden”, licht Martijn toe. “Voor de patiënt is het dan ook verstandig om goed met de huisarts te overleggen als het nog niet goed gaat. Als patiënt hoef je het niet alleen te doen. Er zijn deskundigen om je te helpen.”

Cookieinstellingen