Aantal gescheiden Bergenaren opvallend groot

Foto:

In Noord-Brabant is het aantal gescheiden inwoners dit jaar toegenomen tot 7,6% (was 6,4% in 2010). Helmond spant de kroon: met een percentage van 9,2% heeft de gemeente het hoogste percentage gescheiden inwoners. Maar Bergen op Zoom doet er met 9,2% niet veel voor onder. In de gemeente Woensdrecht is het percentage 7,5%.

Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Independer bracht de scheidingscijfers in kaart en vergeleek deze met met tien jaar geleden. De vergelijkingssite voor verzekeringen brengt dit onder de aandacht omdat ook de autoverzekering één van de vele zaken is waar je aan moet denken bij een scheiding.

Grote verschillen

Het aandeel gescheiden inwoners ligt landelijk op 7,8%. Wel zijn er verschillen per provincie te ontdekken. Zo zijn Noord-Brabanders met een scheidingspercentage van 7,6% ondergemiddeld vaak gescheiden. Limburg heeft het grootste aandeel gescheiden inwoners met een percentage van 8,7%. Overijssel kent juist het kleinste aandeel gescheiden inwoners (6,7%).

Gescheiden inwoners

Opvallend genoeg nam het aantal gescheiden inwoners de afgelopen tien jaar in alle Noord-Brabantse gemeenten toe. De gemiddelde stijging komt hier neer op 1,2%. Wel zijn er gemeentelijke verschillen binnen de provincie. De grootste stijging is te zien in Grave (+2,2%), gevolgd door Geertruidenberg (+2,1%). De kleinste stijging vond de afgelopen tien jaar plaats in Eindhoven (+0,2%).

Opvallende gemeenten

Binnen Noord-Brabant wonen – relatief gezien – de meeste gescheiden mensen in Helmond. In de gemeente is namelijk 9,2% van de inwoners gescheiden. Ook in Bergen op Zoom (9,1%) en Valkenswaard (9%) is het percentage gescheiden inwoners relatief hoog. Van alle Noord-Brabantse gemeenten is het percentage daarentegen het laagst in Sint Anthonis: hier is ‘slechts’ 4,9% van de inwoners gescheiden.

Bron: Independer

Autoverzekering

Bij een scheiding komt er veel op mensen af; emotioneel maar ook financieel. De autoverzekering staat waarschijnlijk niet bovenaan de meeste financiële to-do-lijsten. En dat terwijl er toch vele honderden euro’s mee gepaard kunnen gaan. Als mensen in hun relatie de auto samen delen, gaat de opgebouwde premiekorting – op basis van schadevrije jaren – naar de partner op wiens naam de polis staat.

Reacties