Dit betekent de gedeeltelijke lockdown in de gemeente Bergen op Zoom

Foto:

Dinsdag 13 oktober kondigden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge strengere corona-maatregelen aan. Wat betekenen de maatregelen voor Bergen op Zoom en Halsteren?

Het kabinet heeft besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt.

Cafés en restaurants in de gemeente Bergen op Zoom dicht

Een ingrijpende maatregel is de sluiting van cafés en restaurants. Eerder dit jaar waren ze ook al een tijd lang dicht. Een biertje drinken in Café Krijnen, ’t Locomotiefke, de Saeck, het Zwijnshoofd (Bergen op Zoom) en Tivoli en de Roos (Halsteren) zit er voorlopig niet meer in. Achter al die zaken worden hardwerkende horecaondernemers geraakt. “Meer dan we zouden willen heeft de verscherping van de maatregelen impact op de samenleving en de economie. Maar deze stap is nu nodig zodat zich daarna een nieuw perspectief aandient: een samenleving waarin we het virus onder controle houden“, was te horen tijdens de persconferentie.

Uitzondering voor hotels

Er zijn uitzonderingen voor cafés en restaurants bij luchthavens, uitvaartcentra en hotels. Tulip Inn, Fletcher Stadspark, De Draak en Hotel Old Dutch bijvoorbeeld, mogen de eetgelegenheden open houden uitsluitend voor hotelgasten.

Theater

Er zijn maximaal 30 personen per ruimte toegestaan. Dit aantal is inclusief kinderen, maar exclusief personeel. Ongeveer een week geleden gaf de veiligheidsregio toestemming om in bepaalde ruimtes meer mensen toe te laten. Popzaal Gebouw-T kreeg toen alsnog ontheffing voor optredens met meer dan dertig zitplaatsen. Het lijkt erop dat ook Gebouw-T nu maar dertig mensen mag binnenlaten. Het is nog maar de vraag of het dan rendabel is om de optredens door te laten gaan.

Sluitingstijden en koopavonden

Vanaf het ingaan van de nieuwe maatregelen moeten winkels uiterlijk om 20:00 uur dicht. Er zijn geen koopavonden. Normaal is de koopavond van Bergen op Zoom op vrijdagavond. Alleen supermarkten mogen langer open.

Evenementen in de gemeente Bergen op Zoom

De talloze evenementen die er normaliter worden georganiseerd in de gemeente Bergen op Zoom gaan niet door. Wegens de beperkingen die er waren, hadden de meeste organisatoren hun evenement al afgelast. De evenementen die wel mogen doorgaan zijn: Markten voor levensmiddelen, Beurzen en congressen, Bioscopen en theaters, Wedstrijden en Demonstraties.

Thuiswerken

Als er gehoor wordt gegeven aan de maatregelen dan zal het vanaf donderdag een stukje rustiger zijn op de snelwegen A4 en A58 en in de Arriva bussen. Mensen moeten zo veel mogelijk thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan.

Vakantie op de Brabantse Wal

De gemeente Bergen op Zoom op de Brabantse Wal is een populaire vakantiebestemming. Toeristen die op een camping, camperplaats of in een hotel of vakantiehuisje verblijven, krijgen het verzoek om zoveel mogelijk op het vakantieadres te blijven.

Nieuwe regels

Tijdens de persconferentie werden nog veel meer maatregelen genoemd, zoals de voorgenomen mondkapjesplicht, het beleid op het gebied van sporten en de regels over groepsgrootte.

Persconferentie coronavirus 13 oktober in eenvoudige taal:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vraag-en-antwoord/persconferentie-coronavirus-13-oktober

Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2020/10/13/gedeeltelijke-lockdown-om-besmettingen-terug-te-dringen

Reacties