Herdenking op Canadese Begraafplaats te volgen vanuit de huiskamer

Foto: Jan Krijtenburg

Zondag 25 oktober zal door Omroep Zuidwest TV een uitgebreide herdenkingsuitzending van de jaarlijkse internationale herdenking van de bevrijding op de Canadese Begraafplaats worden verzorgd.

De Canadese Begraafplaats

Op 25 oktober zou op de Canadese Begraafplaats de jaarlijkse internationale herdenking plaatsvinden. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen kan de herdenking op het ereveld niet doorgaan.

In samenwerking tussen de Canadese ambassade, de gemeente Bergen op Zoom, de Koninklijke Luchtmacht, de Common Wealth War Graves Commission (beheerder van de erevelden) en Omroep Zuidwest TV zal als alternatief op zondag 25 oktober een uitgebreide herdenkingsuitzending worden verzorgd.

De uitzending richt zich niet alleen op de herdenking. Het programma start met een korte documentaire over de Slag om de Schelde. Deze korte productie geeft een goed beeld van de strijd zoals die in het najaar van 1944 in onze regio werd gevoerd en die draaide om het kunnen gebruiken van de havens van Antwerpen voor de geallieerde bevoorrading. Daarna begint de herdenkingsuitzending. De uitzending volgt zoveel mogelijk het programma van de herdenkingen zoals we die onder normale omstandigheden zouden uitvoeren.

De herdenkingen

Lucas Hulsman houdt een voordracht, gebaseerd op het boek The Hawk and the Hare van Mrs. Janet Love Morrison. In dit boek beschrijft Janet de belevenissen van haar vader Ewen Morrison. Hij werd onder meer ingezet onder Woensdrecht en maakte daar de verschrikkingen mee van de felle strijd om het bezit van de Kreekrakdam en het omliggende gebied. Burgemeester Frank Petter en de ambassadeur voor Canada in Nederland, H.E. mevrouw Lisa Helfand, houden een toespraak. Aalmoezenier majoor Suzanne Hagenaars van de Koninklijke Luchtmacht houdt een korte overdenking en de voorzitter van het Veteranen Ontmoetingscentrum Bergen op Zoom, generaal b.d. Frans-Peter Schulte, draagt The Act of Remembrance voor.

Kranslegging

Aan het einde van het programma leggen de Canadese ambassadeur en burgemeesters van de Brabantse Wal gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht een krans. De Koninklijke Luchtmacht Stichting Historische Vlucht verzorgt op dat moment een fly by met een van de historische vliegtuigen uit de collectie van deze stichting; mogelijk een Spitfire. Het programma wordt muzikaal ondersteund door het Bergen op Zooms Blazers Ensemble, hoornblazer Marco Sanen en piper Mariella Leutscher van Interscaldis Pipes and Drums uit Vlissingen.

Zuidwest TV

De herdenkingsuitzending start om 11.00 uur op het tv-kanaal van Zuidwest TV. Later op de dag is de uitzending tevens te zien via de website van deze omroep: www.zuidwesttv.nl

Reacties