Aantal fysiotherapiepraktijken laag in Noord-Brabant

Foto:

Noord-Brabant telt – relatief gezien – een laag aantal fysiotherapiepraktijken. Per 10.000 inwoners zijn hier 6,2 praktijken te vinden. Dit aantal ligt lager dan het landelijke gemiddelde van 6,6 praktijken per 10.000 inwoners. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer dat – in aanloop naar de Nationale Dag van de Fysiotherapeut – eigen gegevens en data van het CBS analyseerde. Volgens de gegevens zijn er zowel in de gemeente Woensdrecht als in de gemeente Bergen op Zoom 5 praktijken.

Per 10.000 inwoners zijn de minste fysiotherapiepraktijken te vinden in Gelderland (5,9), gevolgd door Groningen (6,0) en Overijssel (6,1). Noord-Brabant staat met 6,2 fysiotherapiepraktijken per 10.000 inwoners net buiten top drie provincies met het minste aanbod.

Mensen met lichamelijke klachten hebben daarentegen de meeste keus in Limburg. Hier zijn namelijk 7,8 fysiotherapiepraktijken te vinden per 10.000 inwoners.

Verschillen zijn groot per gemeente

Per gemeente zijn er grote verschillen te zien in het aanbod fysiotherapiepraktijken. In Oosterhout is het aanbod fysiotherapiepraktijken het meest schaars: per 10.000 inwoners zijn hier 2 praktijken te vinden. Ook in de gemeenten Baarle-Nassau en Alphen-Chaam is het aanbod fysiotherapiepraktijken beperkt (2,9).

De grootste uitschieter in Noord-Brabant is de gemeente Heusden, waar per 10.000 inwoners 10,5 praktijken zijn. Ook Breda (10,1) en Valkenswaard (8,0) scoren goed ten opzichte van het aantal inwoners.

Fysiotherapie niet in de basisverzekering

Bas Knopperts van Independer: “Wij horen vaak misverstanden over fysiotherapie. Zo weet lang niet iedereen dat fysiotherapie niet onder de basisverzekering valt en je meestal zelf moet betalen als je hiervoor geen aanvullende verzekering hebt. Er is wel een uitzondering voor mensen met bepaalde chronische aandoeningen. Zij krijgen fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste negen fysio-behandelingen altijd vergoed uit de basisverzekering.”

Bron: Independer

Reacties