Vleermuis weggehaald boven damesbed

Foto: Leo den Heijer

Dinsdagavond heeft Leo den Heijer een dwergvleermuis, die hij onlangs gered heeft, losgelaten in de natuur.

Boven Rita’s bed

Vrijdagmiddag werd Leo den Heijer als vleermuiscontactpersoon voor Bergen op Zoom en omstreken door Brabants Landschap gevraagd om een vleermuis uit een huis weg te halen, die aan een lamp boven het bed van de bewoonster aan het slapen was. Het beestje was via een openstaand badkamerraam het huis binnen gevlogen.

Den Heijer besloot het beestje Rita te nomen, naar de dame boven wiens bed het beestje een slaapplaats gevonden had.

Voedsel

Het bleek een dwergvleermuis vrouwtje te zijn. Omdat het vleermuisje net uit winterslaap was, heeft Den Heijer haar de eerste twee dagen gevoerd met suikerwater. Dit omdat het darmsysteem van het vleermuisje nog niet geheel op vast voer ingesteld zou kunnen zijn.

Eerst kreeg het vleermuisje met een pipetje suikerwater gevoerd…

Het diertje nam het suikerwater inderdaad vlot op en vanaf zondagavond kreeg het vleermuisje meelwormen als voedsel aangeboden. Die gingen er na enige aarzeling in als koek.

Toen het vleermuisje wat aangesterkt was kreeg ze meelwormen te eten

Terug in de natuur

Dinsdagavond heeft het diertje zowel suikerwater als meelwormen gekregen om aan te sterken en is daarna door Den Heijer op landgoed Mattemburgh aan de rand van het bos terug in de natuur gezet.

Den Heijer heeft daar al eerder soortgelijke vleermuizen waargenomen en er zijn in dit gebied voldoende schuilplekken voor vleermuizen aanwezig, zoals bijvoorbeeld in de grote beuken aan de Dubbele Dreef.

Aan de bosrand liet het vleermuisje zicht uit Den Heijer z’n hand vallen en was in no time verdwenen in het bos.

Zo klein is een dwergvleermuis !

Informatie en foto’s: Leo den Heijer

Reacties

Cookieinstellingen