Bril, gebit en gehoorapparaat mee in de operatiekamer

Foto: Bravis ziekenhuis

Dankzij Bravis Bedbox kunnen bril, gebit en gehoorapparaat mee de operatiekamer in.

Een simpele oplossing met een groots resultaat

Een operatie is een ingrijpende gebeurtenis waar elke patiënt tegen opziet. Het wordt extra vervelend als je bril, gehoorapparaat of gebitsprothese achter moet blijven op het nachtkastje op de afdeling. Dat behoort in het Bravis ziekenhuis voortaan tot het verleden.

Dankzij de Bravis Bedbox kunnen deze hulpmiddelen mee naar de operatieafdeling. Vlak voor de ingreep worden zij af- of uitgedaan en meteen na de operatie op de recovery weer in- of opgedaan. Een simpele oplossing met een groots resultaat.

Het operatiekamer proces verbeteren

Het idee voor de Bravis Bedbox is ontstaan op de recovery-afdeling. “Tijdens een rustig moment in de zomer zaten we te bedenken wat we konden verbeteren aan het proces op de OK”, vertelt recovery-verpleegkundige Miranda van Gils. “Tot nu toe moesten brillen, gebitsprotheses en gehoorapparaten achterblijven op de afdeling. Voor en na een operatie verblijven patiënten best lang op de operatieafdeling. Al die tijd moeten zij het zonder hulpmiddel stellen, tenminste als dit van toepassing is. Je hebt mensen die zonder bril vrijwel niets zien of zonder gehoorapparaat nauwelijks iets kunnen horen. Dat maakt de communicatie ontzettend lastig, zeker bij het doornemen van een vragenlijst of bij het aanspreken van iemand die uit een narcose komt.”

Kunstgebit

Een heleboel mensen vinden het gênant om hun gebitsprothese niet te dragen. “We zagen dames die uit schaamte hun halve gezicht verborgen onder de lakens”, aldus Miranda. “Na de operatie krijgen de patiënten een waterijsje als ze wakker zijn. Het is heel raar om dat zonder kunstgebit te eten, als je dat normaal wel gewend bent. Het is ook het eerste wat de mensen vragen als ze wakker zijn: ‘Mag ik mijn gebit weer in?’ of ‘Mag ik mijn bril weer op’ of ‘Mag ik mijn gehoorapparaat weer in’. Dat je tot het laatst toe goed zicht kunt houden, goed kunt horen en je niet hoeft te generen is voor de patiënten een hele verbetering.”

Roosendaalse drukkerij

Na een lange speurtocht kwam Miranda met hulp van de afdeling Inkoop uit bij de Roosendaalse drukkerij Altorffer. “Die heeft een kartonnen box gemaakt die na gebruik weggegooid kan worden. In de doos passen een wegwerp-gebitsbakje, een bril en een gehoorapparaat. Bovendien zijn de oren stevig genoeg om de box te kunnen dragen. De spullen mogen uiteraard niet beschadigd raken”, stelt de recovery-verpleegkundige.

Op het moment dat een patiënt op de operatieafdeling komt met de bril op of het gebit of gehoorapparaat in, wordt er meteen een Bravis Bedbox aan het bed gehangen. Vlak voor de operatie worden dan de hulpmiddelen in de bewaardoos gestopt.

Succes

In januari is gestart met het testen van de box. Dat was zo’n succes dat na een maand is besloten om de doos te blijven gebruiken. “De eerste duizend exemplaren zijn nu bijna op”, meldt Miranda. “De box voldoet zeker aan een behoefte. De patiënten vinden het heel fijn.”

Reacties