Open Atelier Dag op Guido Gezellelaan

Foto: Jan Krijtenburg

Ruim honderdzestig bezoekers op de Open Atelier Dag in het voormalig basisschoolgebouw “Zevensprong” aan de Guido Gezellelaan in Bergen op Zoom.

Atelierruimte

Tot 2019 had De Stichting Arsis Kunst en Sociëteit atelier- en presentatieruimte aan de Kometenlaan en een galerie aan de St. Annastraat in Bergen op Zoom. Nadat beide panden een nieuwe bestemming hadden gekregen, zat Arsis zonder expositieruimte en de kunstenaars die hun atelier in het pand aan de Kometenlaan zonder atelierruimte.

Uiteindelijk werd de oplossing gevonden in het voormalig basisschoolgebouw “Zevensprong” aan de Guido Gezellelaan waar nu elf kunstenaars een atelier hebben en één kunstenares een opslagruimte. Voor exposities kwam een mooi pand aan het Zuivelplein voorlopig beschikbaar en daar zijn al een aantal exposities gehouden.

Open Atelier Dag

Zondag van 11.00 tot 16.00 uur gaven acht van de in het voormalig schoolgebouw gevestigde kunstenaars, met hun Open Atelier Dag, bezoekers een kijkje in hun atelier. Aan het einde van de dag bleken honderdzesenzestig bezoekers van deze gelegenheid gebruik te hebben gemaakt.

Bij de ingang werden de bezoekers verwelkomd door drie fantasiedieren, gemaakt door Christine Veraart

In verband met de corona maatregelen lag er bij de ingang een boek om alle bezoekers te registreren en was er met pijlen op de vloer een looproute aangegeven zodat bezoekers  elkaar niet hoefden te passeren. Ook was er per lokaal een maximum aantal bezoekers aangegeven.

De route ging via de begane grond, het gebouw door langs de ateliers. Daarna ging de route via de brandtrap naar boven om de overige ateliers te bezoeken.

De ateliers en de kunstenaars

Addy van Kempen

Na opleidingen meubelmaken, industrieel ontwerpen en interieurvormgeven maakt Addy van Kempen haar objecten van gerecycled materiaal. Resthout, dekens, fietsonderdelen, vloerverwarmingsslangen, alles kan Addy gebruiken om er wat moois van te maken.

Haar laatste project is en wordt gemaakt van diaraampjes. Een futuristisch flatgebouw is al klaar en nu werkt Addy aan de rest van de ‘Skyline’ die er uiteindelijk moet komen.
Addy was erg te spreken over de ruimte die ze nu in het schoolgebouwtje ter beschikking heeft. Een ruim lokaal met plek voor haar gereedschappen en materialen en veel daglicht.

Addy van Kempen

Elke Zimmerman

Ook Elke Zimmerman was erg blij met de ruimte die ze nu als atelier heeft. De ‘ademruimte’ om kunst te maken vind Elke heel prettig.

Schilderen is niet het enige wat Elke doet. Zo had ze een heel eigen inbreng bij de presentatie van de 15e editie van Project Blanco in 2018, toen nog in de Kometenlaan. Zij kwam niet met een kant en klaar werk naar de presentatie maar maakte het werk ter plekke. Met gekleurd zand tekende Elke een ‘levensweg’ in verschillende kleuren en varianten op de ondergrond. De ene gaat ver weg van de geboortegrond en de ander blijft er.

Elke Zimmerman tussen haar schilderijen

Gerard Fransen

Vanaf een volgepropt atelier in de Kometenlaan, verhuisde Gerard naar een mooie grote en lichte ruimte in het voormalig schoolgebouw.

Al op zeven jarige leeftijd was Fransen geïnteresseerd in het maken van dingen.Na de HTS werktuigbouw opleiding gaf Fransen een jaar les aan een LTS in Den Bosch en daarna naar de Antonie Keldermans MTS in Bergen op Zoom en dat beviel goed  Tot zijn pensioen is Fransen daarna in het onderwijs gebleven maar op 57 jarige leeftijd wilde hij alsnog de kunstacademie gaan volgen. Na zes jaar hard werken in de avonduren had hij deze opleiding succesvol afgesloten. In zijn atelier thuis is hij daarna professioneel verder gegaan in de beeldende kunst en nu heeft hij zijn atelier dus in het schoolgebouw.

Gerard Fransen vertelt bezoekers over zijn werk

Maar Gerard is nog steeds niet uitgeleerd. Twee jaar geleden volgde hij een opleiding om met glas te werken en naast zijn werken in steen en hout gebruikt hij nu ook glas. Op de open dag legde hij aan belangstellende bezoekers uit hoe hij glas smolt in een gipsen mal en dit weer verder bewerkte en uiteindelijk combineerde met een wit stenen onderdeel.

Glas en steen gecombineerd

Sevgül Sümer Dielemans

Sevgül Sümer is een schilderes met Turkse roots. Vanuit Turkije vertrok Sevgül naar de Verenigde Staten waar ze aan de State University in New York de opleiding schilderen en kunstgeschiedenis volgde. In New York leerde zij ook haar Nederlandse man kennen en sinds vorig jaar woont ze met haar man in Bergen op Zoom, vlak bij de watertoren.

Voor Sevgül Sümer is de beeldende kunst haar ontspanning. Haar brood verdient ze als illustrator en grafisch vormgever. Tevens is ze de beheerder van de Facebook pagina van de Guido Gezellelaan Kunstenaars.

Sevgül Sümer Dielemans in haar atelier

Anne-Marie Dagelinckx

Anne-Marie is een veelzijdig kunstenares die naast het maken van bronzen en keramieke-beelden ook schildert, mode ontwerpt en maakt, workshops geeft en projecten doet met jongeren. Voor Anne-Marie is het vervaardigen van haar beeldende kunst een ontdekkingsreis in het universum.

Haar inspiratiebronnen zijn onder andere geometrische vormen in het universum, vormen van buitenaards leven, het landschap van Mars en de positie van de mens in het universum. Om haar ‘ontdekkingsreis’ voort te zetten en ook om grotere kunstwerken te kunnen maken gedurende deze zoektocht, zoekt Anne-Marie nog sponsors. Haar wens is om hele grote werken te maken en deze op prominente plaatsen neer te zetten zodat iedereen het kan zien. Ze wil haar ontdekkingstocht delen met het publiek.

Op de Open Atelier Dag had Anne-Marie een VTS opstelling gemaakt, waar bezoekers gezamenlijk haar aan de wand hangende werken konden bekijken en bespreken zonder oordeel om zo de groep naar een hoger niveau te tillen voor wat betreft waarnemen, kritisch denken en (visuele) geletterdheid. (VTS staat voor Visual Thinking Strategies).

Anne-Marie Dagelinckx bij haar voor een VTS sessie klaar hangende schilderijen

Een relief van Mars (met dank aan NASA-resources) gefreesd in hout en beschilderd met acrylverf, met een menselijke voetafdruk er op

Niet alleen in Nederland is deze kunstenares actief. Anne-Marie exposeerde haar werk ook in Frankrijk, België, Duitsland, Portugal en Zuid-Afrika. In 2006 won zij zelfs de publieksprijs voor één van haar beelden in Nogent sur Seine in Frankrijk.

Corine Heijmans

Sinds een paar maanden heeft Corine ook een atelier in het schoolgebouw, een ruimte die ze deelt met Janine Chedd.

Een van de inspiratiebronnen van Corine is het vertrek van haar vader lang geleden naar Nieuw-Guinea.
Kort na de tweede wereldoorlog vertrok hij met de marine naar Nieuw-Guinea. Geïnspireerd door wat haar vader vertelde en een krantenartikel uit die tijd maakte Corine een serie kunstwerken waarmee ze in 2017 in de Arsis galerie in de St. Annastraat een expositie heeft gehad.

Ondertussen is Corine zelf ook naar Nieuw-Guinea geweest, in het voetspoor van haar vader en heeft nog meer inspiratie opgedaan.

Corine Heijmans aan het werk in haar atelier

Janine Chedd

De oorspronkelijk uit Oxfort in Engeland afkomstige Janine maakt in haar atelier, naast schilderijen, vaak ingetogen en licht van kleur ook ruimtelijk en conceptueel werk, vaak met een vleugje (Engelse) humor overgoten.

Omdat ze niet het hele grote lokaal voor zichzelf nodig had, en het gezelliger vond om met iemand samen te zijn, deelt ze de ruimte nu met Corine Heijmans, waarbij een stellingkast de ruimte duidelijk in tweeën deelt zodat ieder toch haar eigen plekje heeft.

Janine Chedd met haar schilderijen, foto’s en conceptueel werk

Roodkapje, een object van Janine Chedd

Amie van Eekeren

Na haar opleiding publiciteits- en grafische vormgeving aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht beviel het Amie niet om de hele dag met de computer te werken. Daarom heeft Amie zich nu helemaal toegelegd op het werken met papier waarbij je nog met je handen werkt.. Vanaf het zelf papier maken van vezels van materialen als vlas, asperges en moerbei, tot de vele aspecten van het werken met dit materiaal zoals ze nu doet. Amie gebruikt ook veel gerecyclede materialen zoals theezakjes, koffiefilters en dergelijke

Amie van Eekelen in haar atelier met alle soorten papier kunstwerken

Ook dit is allemaal papier

Links

Cookieinstellingen