Zeilclub Aan Lager Wal ontvangt OQ bent welkom sticker

Foto:

Zaterdag ontving Zeilclub Aan Lager Wal uit handen van Tom Cats en Kees Spikker van Toegankelijk Bergen op Zoom de ‘OQ bent welkom sticker’.

Sailability zeilen

In 2020 startte in Bergen op zoom het Sailability zeilen voor mensen met een beperking. Door middel van een drakenbootrace georganiseerd door een groep ondernemers uit Bergen op zoom werden de boten aangeschaft en Zeilclub aan lagerwal onderdeel van WV De Schelde nam het stuk organisatie op zich.
Dit betekende dat er aanpassingen op het terrein, clubhuis van Aan Lager Wal gedaan moesten worden. Zo werd er in het clubhuis een nieuwe invalide toilet geplaatst en werden er op het terrein grote betonnen platen neergelegd om mensen die slecht ter been zijn of rolstoel afhankelijk een makkelijk entree te bieden.

Via tillift aan boord

Steigers werden aangepakt daarin zijn platen aangebracht waar tilliften in geplaatst kunnen worden. Als er gasten via een tillift in een boot geplaatst moeten worden mag er niks fout gaan in dat proces en staat veiligheid voorop. De losse til liften worden ook ieder jaar gekeurd.

Schouwen door Toegankelijk Bergen op Zoom

Tom Cats en Kees Spikker van Toegankelijk Bergen op Zoom zijn verheugd met de toegankelijkheid die Aan Lager Wal laat zien. Ze kunnen op een goede en gastvrije manier de gasten ontvangen en ze bieden een goed toegankelijke accommodatie aan. Samen met Hugo Wolff, rolstoelgebruiker, is de schouwlijst ingevuld hieruit blijkt dat de accommodatie voldoet aan de gestelde criteria.

Omdat de accommodatie voldoet aan de criteria kenden zij graag de toegankelijkheidsticker OQ bent welkom toe. Deze is zondag 19 september om 12.30 uur uitgereikt, door Piet Bruijs ( secretaris van Toegankelijk Bergen op Zoom) aan Joris Völker ( voorzitter van Aan Lager Wal), tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Zeilen

Aansluitend gingen twee mensen met een beperking zeilen, te weten: Hugo Wolff, samen met zijn dochter, rolstoelgebruiker en Kees Spikker stichting Welzijn visueel Gehandicapten.
Kees Spikker zeilde samen met Johan de Jongh, Kolonel buiten dienst (oud commandant van Vliegbasis Woensdrecht).

Kees “ondanks dat er weinig wind stond was het een geweldige ervaring, de rust die over je komt, de vleugels van ganzen die je hoort en de uitleg van Johan maakt dit voor herhaling vatbaar. Wel moet de gemeente de Binnenschelde hoognodig uitdiepen dan kun je prachtig vertoeven op het water” .

Afspraak inplannen

Joris Völker voorzitter van zeilclub Aan Lager Wal vindt het goed om te horen dat wij de gasten in een rolstoel of slecht ter been een goede accommodatie kunnen bieden. Maar zegt hij er gelijk achteraan er zijn zeker nog punten voor verbetering. Voor ons was het ook geheel nieuw. Maar met de juiste informatie van deelnemers aan het Sailability zeilen en de mooie samenwerking met Toegankelijk Bergen op Zoom kunnen we blijven werken aan verbetering. Heeft u zelf een handicap of kent u iemand met een handicap die ook graag wil zeilen dan kunt u een afspraak inplannen via www.sailability.nl kies dan voor Aan lager wal.

Locatie: Aan lager wal, Calandweg 29 Bergen op Zoom (nabij De Waterschans).

Reacties