School Oost wordt na verbouwing nóg groener

Archiefoto groen schoolplein
Foto: GroenerGroeien

Algemene school Oost in Bergen op Zoom wordt de komende jaren gerenoveerd en vernieuwd. Daarmee moet de school aan de Kardinaal de Jonglaan niet alleen moderner, maar ook groener worden. De school doet al veel aan natuur- en buitenonderwijs, zo blijkt uit een interview in de herfsteditie van Mens & Natuur magazine van IVN.

In het interview spreekt de natuurorganisatie met schooldirectrice Saskia van Loon en met intern begeleider Ingrid de Graaff. Van Loon wil de verbouwing zo duurzaam mogelijk doen en zonnepanelen en sedum op het dak. “Het lijkt me geweldig om grotendeels zelfvoorzienend te zijn met onder andere toiletten die met regenwater worden doorgespoeld”, zegt ze.

Het schoolplein heeft meerdere groene biotopen en natuurlijke spelelementen. Ook wordt een deel van de lessen buiten gegeven, het zogenaamde buitenonderwijs. “Die praktijklessen buiten beklijven veel beter”, zegt Ingrid de Graaff Het ontving daarom als een van de eerste basisscholen in Nederland het label BiologiePlusSchool.

Op het plein vindt je onder meer een moestuin, een konijnenverblijf, vlindertuin, een vijver, een boomhut, een waterpomp en klimboom. Uit onderzoeken blijkt dat in de natuur zijn voor kinderen goed is voor de zintuigen, motoriek, concentratie, creativiteit en de ontwikkeling van sociale vaardigheden. “We willen vooral het zaadje planten voor een duurzame levenshouding. Dat je bewust eet en voor gezonde en duurzame producten kiest, dat je je afval scheidt, of dat je er een keer voor kiest om een boswandeling te gaan maken in plaats van te gaan shoppen. Dat is al winst”, besluit de directrice het interview met IVN. Het hele interview lees je via deze link: De groene vlam doorgeven.

Reacties