WereldPrematurenDag op woensdag 17 november

In het Bravis Moeder en Kindcentrum
Foto:

Bravis vraagt samen met gemeente Roosendaal aandacht voor WereldPrematurenDag.

WereldPrematurenDag

Op woensdag 17 november kleuren het Raadhuis en de televisietoren in Roosendaal paars. “We vragen hiermee aandacht voor WereldPrematurenDag”, vertelt Bianca Janssen, Neonatologie High Care verpleegkundige bij Bravis.

“Eén op de tien baby’s wordt geboren voor de 37ste week van de zwangerschap. In ons ziekenhuis waren dat vorig jaar 229 baby’s. Een vroeggeboorte heeft een grote impact op de ouders, eventuele broertjes of zusjes en de baby zelf. Daar vragen we aandacht over. Ook krijgen de ouders van een baby op de neonatologie-afdeling van Bravis een goodybag, gesponsord door verschillende lokale bedrijven.”

Gebouwen kleuren paars

Overal in Nederland kleuren gebouwen paars op 17 november. Er is voor paars gekozen, omdat dit de kleur is als je de babykleuren roze en blauw met elkaar mengt. Bianca vroeg de gemeente Roosendaal of zij mee wilden werken aan dit initiatief. Han van Midden, burgemeester van Roosendaal deelt: “Wij geven graag aandacht aan  WereldPrematurenDag. Zelf heb ik ook in de situatie gezeten van deze ouders, ik weet hoe onzeker die eerste tijden zijn. Gelukkig gaat er veel aandacht, liefde en medische zorg naar deze kinderen. Laten we daar met z’n allen altijd voor blijven zorgen.”

Bravis Moeder en Kindcentrum

Bij het Bravis Moeder en Kindcentrum in Bergen op Zoom kunnen baby’s vanaf 32 weken worden geboren. Een baby kan dan te maken krijgen met ademhalingsondersteuning, couveuseverpleging, infuus of sondevoeding. Bevalt een moeder eerder, dan gaan ze naar een ander specialistisch centrum, zoals het Erasmus Medisch Centrum Sophia.

Als de baby 32 weken of ouder is, komt hij of zij terug naar het Moeder en Kindcentrum voordat ze naar huis kunnen. De baby’s ontwikkelen zich verder en leren drinken. Deze laatste loodjes wegen voor ouders soms het zwaarst.

Spannende periode

Bianca vertelt: “Als medewerkers zorgen wij voor de baby’s en natuurlijk ook de ouders. Het is voor hen een heel spannende periode en wij proberen er zo goed als mogelijk voor hen te zijn. Het is fijn dat we hen op 17 november een beetje extra kunnen verwennen met een goodybag. Dit is een klein katoenen rugzakje met een truitje, badcape, cadeaubon, knuffelkoord, verzorgingsartikelen, gesponsord door bedrijven. En door aandacht te vragen voor vroeggeboren baby’s, hopen wij ook op meer begrip en kennis bij hun omgeving over de kwetsbaarheid van deze baby’s.”

Reacties