Keurmerk voor Omroep ZuidWest: “We hebben het toch maar voor elkaar gekregen”

Marc Visch (NLPO) en Maarten van den Boom (Omroep ZuidWest)
Foto: Vincent

Maandag kreeg Streekomroep ZuidWest het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen uitgereikt. De omroep heeft in de afgelopen jaren een flinke kwaliteitsslag gemaakt, en ontving daarvoor als vijfde lokale omroep in het land het keurmerk.

De uitreiking van het keurmerk vond plaats in het Eventum. In dit verzamelgebouw in Bergen op Zoom huizen de redactie en studio van ZuidWestTV en ook de mediaopleiding van Curio. Rob Neutelings, voorzitter van de raad van bestuur van Curio, sprak zijn bewondering uit over hoe de opleiding en de omroep in het pand samensmelten. Ook burgemeester Steven Adriaansen (gemeente Woensdrecht) en burgemeester Frank Petter (Bergen op Zoom) waren van de partij tijdens de uitreiking. Adriaansen vertelde dat de professionaliseringsslag die vorig jaar maart werd ingezet, niet onopgemerkt is gebleven. Zijn collega Petter gaf via een beeldverbinding aan dat het juist in coronatijd van belang is dat je een medium hebt dat mensen kan verbinden.

Professionele redactie

Om in aanmerking te komen voor het keurmerk moest Streekomroep ZuidWest voldoen aan twintig punten. Zo moet er een redactiestatuut zijn, moet de omroep op radio, tv én internet actief zijn en moet er iedere werkdag een nieuwsuitzending zijn. Voorheen zond de omroep op televisie een wekelijkse nieuwsuitzending uit. Vanaf maart 2020 is met een subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek een professionele redactie aangenomen en is er opgeschaald naar vijf uitzendingen per week. Eind van deze maand loopt de pilot af. Directeur Maarten van den Boom gaf daarom aan dat hij hoopt dat Tweede Kamerleden gaan zorgen dat ministers extra geld zullen uittrekken om de aangenomen journalisten aan het werk te kunnen houden. “Het zou een drama zijn als ze eruit moeten”, zei hij.

Erkenning voor de omroep

Na deze serieuze noot was er ruimte voor feestelijkheden. Het keurmerk werd aan Van den Boom overhandigd door Marc Visch, bestuurder van De Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO). “Het was de hoogste tijd voor deze erkenning voor deze omroep”, zie Visch, die met eigen ogen zag wat een grote ontwikkeling de omroep heeft doorgemaakt. Maarten van den Boom reageerde: “Ik ben trots op iedereen die hier is en thuis meekijkt. We hebben het toch maar voor elkaar gekregen!”

ZuidWest app

Voordat de genodigden werden uitgenodigd voor een kleinschalige receptie, onthulde de omroepdirecteur nog een leuk nieuwtje. De afgelopen tijd is er gewerkt aan een app Voor ZuidWestTV, ZuidWestFM en ZuidWestUpdate. Die app is officieel gelanceerd en binnenkort verkrijgbaar voor Android en Apple.

Rob Neutelings (Curio), Steven Adriaansen (gem. Woensdrecht) en Marc Visch (NLPO)
Rob Neutelings (Curio), Steven Adriaansen (gem. Woensdrecht) en Marc Visch (NLPO)

 

 

Reacties