Première videoclip Kenny Anders in bibliotheek

Foto: Jan Krijtenburg

Dinsdagavond vond in de bibliotheek in de Kortemeestraat in Bergen op Zoom de première plaats van de videoclip van de Bergse rapper Kenny Anders.

De door BigBoy Film gemaakte clip is verteld het verhaal van het tot stand komen van de rap Vertrouwensbanddie Kenny samen met drie deelnemers van taaloefengroepen van de bibliotheek heeft geschreven en die hij op zaterdagavond tijdens PopMonument afgelopen september in de VerhalenKamer van de Bibliotheek ten gehore gebracht heeft.

Kenny verteld over het maken van de rap met deelnemers aan het project, Danny en Leo, voor in de zaal

Kenny Anders de rapper en psycholoog

Als afgestudeerd psycholoog is Kenny werkzaam als life coach en begeleid met name studenten met autisme maar op zijn 12e jaar is hij al begonnen met rappen. Na het met zijn vrienden luisteren naar rap werd het voor hen ook een uitlaatklep, een soort dagboek in rapvorm. Ondertussen doet hij het, als enige van zijn vriendengroep, nu al vijftien jaar en heeft hij ondertussen al diverse clips uitgebracht die op zijn YouTube kanaal te zien zijn.

Bibliotheek West-Brabant en Popmonument

Al vijf jaar is Bibliotheek West-Brabant partner van Popmonument. Omdat de bibliotheek ook in een monument gevestigd is, zijn er met Popmonument ook optredens in de bibliotheek. Dit jaar kon Popmonument gelukkig weer doorgaan en toevallig viel de zaterdag van Popmonument samen met de ‘Week van Lezen en Schrijven’. Zo ontstond het idee om een woordkunstenaar te koppelen aan de Week van Lezen en Schrijven.

Samen met Joep en Hayo van Popmonument werd Kenny Anders gevraagd om samen met drie deelnemers van taaloefengroepen een rap te maken. Kenny vond dit een mooie uitdaging, die ook een beroep deed op zijn kennis als psycholoog. Na een dag kennismaken met de deelnemers, Leo ,Danny en Senistan, werd in de studio van Gebouw-T de rap opgenomen die een dag later tijdens Popmonumenten in de verhalenkamer van de bibliotheek uitgevoerd werd.

De deelnemers aan het project

De drie deelnemers uit de taaloefengroepen hebben elk een heel verschillende achtergrond. De zevenenzestig jarige Leo zijn ouders kwamen oorspronkelijk uit Bergen op Zoom maar Leo is in Nieuw Zeeland opgegroeid en kende geen Nederlands toen hij jaren geleden naar Nederland kwam en om zijn kennis van het Nederlands te verbeteren is hij bij de taaloefengroepen gekomen. Hij vond het project superleuk. “Zo heb je eer van je werk je hebt iets gemaakt en je verteld je eigen verhaal” aldus Leo.

Senistan komt uit Turkije en heeft dus weer een hele andere achtergrond. Ook hij heeft moeite met de taal maar deed enthousiast mee met het project. Helaas kon hij er deze avond niet bij zijn.

De zevenentwintig jarige Danny komt uit Bergen op Zoom en is op zijn zeventiende met school gestopt om te gaan werken. Nu merkte hij dat hij een achterstand opliep op het gebied van taal en heeft zich daarom ook bij de taaloefengroep aangesloten en herkende ook zijn eigen verhaal terug in de rap.

Kenny vertelde dat hij het een geweldig leuke uitdaging vond om samen te bouwen aan de rap. De combinatie met mensen die proberen zich de taal eigen te maken en hijzelf als woordkunstenaar die er van houdt om te spelen met taal, sprak hem wel aan.

De première

In de rap en de clip komen de problemen voor die mensen die moeite hebben met de taal. Hoe weet je bijvoorbeeld welke trein je moet hebben en hoe laat, als je op het station de borden en de dienstregeling niet kan lezen.
Na een korte introductie door Annebelle Kools, de projectmanager van de bibliotheek ging het licht uit en begon de première op een groot scherm voor in de zaal.

Door de corona maatregelen kon er maar een klein aantal mensen bij de première aanwezig zijn maar vanaf heden is de clip via YouTube te bekijken.

Een lading letters met een warme herinnering

Na het bekijken van de clip wees Annebelle op de banners die langs de wanden van de zaal hingen, met de tekst van de rap. De banners zijn gemaakt door Ria de Wilde, boekbindster en grafisch vormgever, met haar atelier in de bibliotheek. Kenny noemde het een lading letters met een warme herinnering.

Banners door Ria de Wilde met de tekst van de rap en de clip

Links

 

Cookieinstellingen