Auris Montaal helpt buurt opfleuren

Foto: Jan Krijtenburg

Donderdag hebben leerlingen van de Auris Montaal school, samen met kunstenaar Iwaz, panelen op de dichtgetimmerde woningen in de Populierlaan in Bergen op Zoom versierd.

Team Populierbuurt

Onder de naam Team Populierbuurt werken Stadlander, De Kok Bouwgroep, Inducco, en P.Jansen Installatietechniek samen aan het verbeteren van de buurt. In de Populierlaan gaan achtenveertig oude huurwoningen gesloopt worden. Hier komen zesendertig energiezuinige nieuwbouwwoningen voor in de plaats, die verdeeld worden onder koopwoningen en vrije sector huurwoningen.

Sloop medio februari

De woningen in de Populierstraat staan leeg en zijn dichtgetimmerd maar omdat pas begin 2022 begonnen gaat worden met de sloop, komt dit de leefbaarheid in de wijk niet ten goede. In sommige media viel zelfs de term ‘getto’ al.
Omdat de deelnemers aan Team Populierbuurt deze uitstraling zeker niet willen is een oplossing gezocht om de buurt wat op te fleuren.

Kunstenaar Iwaz

De houten panelen waarmee de woningen dichtgetimmerd zijn, vormen natuurlijk een prachtig ‘doek’ voor kunstenaar Iwaz. Bij een eerder project met deze kunstenaar in de Guido Gazellelaan in Bergen op Zoom, bleek dat een vrolijk aangeklede omgeving ook zorgt voor minder vandalisme en overlast.

Samen met leerlingen van de naburige school, Auris Montaal, en leden van Team Populierbuurt en onder leiding van kunstenaar Iwaz werd daarom donderdag de actie ‘Aankleden Bouwplaats Populierlaan’ gestart.
De panelen over de ramen en deuren waren al in kleur gespoten en werden met graffiti versierd. Leerlingen mochten hun naam ‘schrijven’ met graffiti en ook de namen van deelnemende bedrijven in Team Populierbuurt werden gebruikt.

Met hun oudste kleren aan waren de kinderen, ondanks de regen, super enthousiast de panelen in felle kleuren aan het bespuiten waarbij bij sommige kinderen hun kleding bijna net zo bont gekleurd werd als de panelen. De kinderen werden bij het maken van hun kunstwerken begeleid door Kunstenaar Iwaz, Anushka van den Broek van De Kok Bouwgroep en andere leden van Team Populierbuurt.

Hergebruik

Het zou natuurlijk zonde zijn als na de sloop van de woningen deze kunst op de vuilstort zou belanden, maar dat is ook zeker niet de bedoeling. Anushka van den Broek vertelde dat de panelen met de namen van de bedrijven gaan naar de desbetrefende bedrijven, er gaan een aantal panelen naar de school, er wordt gekeken of toneelgezelschappen misschien panelen als decorstuk kunnen gebruiken en de panelen kunnen gebruikt worden in de omheining van de toekomstige bouwplaats.

 

Reacties