Metaalgieterij zit Popmonument als gegoten

De Bergse monumenten waren zaterdag overdag de hoofdrolspelers van open monumentendag. Na zonsondergang veranderden enkele van deze historische locaties in het decor voor de hoofdrolspelers van Popmonument: muzikanten en festivalgangers. Een oude metaalgieterij was dit jaar een nieuwe locatie. Een verslag van een avond Popmonument in Bergen op Zoom.

Besluiten welke artiest je op een festival wilt zien, doe je op een regulier festival op basis van je muzieksmaak. Bij Popmonument speelt daarnaast de factor locatie een grote rol. Welke artiesten wil ik zien? En in welk monument wil ik een optreden beleven?

De Gevangenpoort, het Markiezenhof en De Maagd zijn drie unieke en tegelijkertijd voor de hand liggende locaties voor optredens tijdens Popmonument. Maar voor het bomvolle programma van deze editie van het festival waren veel meer locaties nodig. Het Provoosthuis, De Kaai, de Bibliotheek, La Pucelle. Dansschool Jac. Danst was voor veel festivalbezoekers de startlocatie van de avond.

Bob uit Zuid in Jac. Danst

Bob uit Zuid rapte daar over karpervissen, Sint Bernardhonden en andere onderwerpen die je niet in hiphop muziek verwacht. Het verrassend energieke optreden van de Amsterdammer was precies wat de festivalbezoekers nodig hadden om los te komen en hun avond energiek te beginnen. De discobollen aan het plafond en het porselein aan de muur bleven trillend van de basgeluiden nog maar nét hangen, zag de dansschoolhouder die zelf biertjes tapte voor het publiek.

Yin Yin in Gemcast

Blijven plakken na het optreden was er voor de meeste mensen niet bij. Nog geen honderd meter verderop speelde Yin Yin in een oude fabriekshal. Gemcast, een oude metaalgieterij, werd daar ingewijd door de Limburgse muzikanten. Stadsgidsen Lisa en Joep gaven voor het concert een korte uitleg over de nieuwe locatie van Popmonument. “Er werd hier gesmolten en gegoten. En als het mislukte kon je het gewoon opnieuw omsmelten. Een knap staaltje recycling”, aldus de gids.

Blinkende sierbeelden waren ondanks dat ze van karton waren, een ware magneet voor fotografen. Boven het podium waarop Yin Yin rockte, hingen gietkroesen van weleer. Niet te missen dankzij de gekleurde spotlights die erop gericht waren. Ook niet te missen: oordoppen. De akoestiek van een oude fabriekshal met een metalen plafond is op z’n zachtst gezegd niet mild te noemen. Dat doet niks af aan het feit dat de metaalgieterij Popmonument als gegoten staat.

Matteo Myderwyk in het Markiezenhof

Van een metalen plafond naar een houten plafond in het Markiezenhof. Pianist Matteo Myderwyk speelde daar in de hofzaal van het stadspaleis. In de zaal worden doordeweeks huwelijken voltrokken. Nu stonden en zaten de mensen op de stenen vloer, of zaten ze aandachtig te luisteren in de zitvensterbanken van de sprookjesachtige locatie. Terwijl de bezoekers werden meegesleept in de experimentele klanken van Myderwyk, was de binnenplaats van het paleis voor velen een plek om even op adem te komen. Bovendien kon je er kennis maken met het kunstproject Hero in You.

Op het strak geprogrammeerde festival was er geen ruimte voor muzikale toegiften. Toen de pianist in de hofzaal zich hier toch aan waagde werd duidelijk waarom. De helft van het publiek vertrok naar het volgende optreden. In dit geval van headliner Eefje de Visser.

Eefje de Visser in Gebouw-T

Eefje de Visser en haar band stonden op de planken in Gebouw-T. In een bomvolle concertzaal eindigde voor veel bezoekers Popmonument Bergen op Zoom 2022 met een mooi uitgelicht smetteloos concert vol energie en choreografie.

Boven dit artikel staat een fotoserie met 17 foto’s van Popmonument Bergen op Zoom 2022.
Foto’s: Jelka Matlung en Vincent Krijtenburg

 

Cookieinstellingen