Wethouders sturen GFT+E teams op pad

Foto: Jan Krijtenburg

Gedurende 4 zaterdagen in september en oktober trekt een speciaal GFT+E team door een aantal wijken in de gemeenten Roosendaal, Halderberge, Woensdrecht en Bergen op Zoom.

Het restafval bevat nog veel te veel groenafval

De bedoeling is inwoners bewust te maken van de noodzaak groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT+E) apart te houden en zo te zorgen voor minder restafval.  De reden? Niet alleen het milieu. Het gaat ook om de eigen portemonnee van inwoners.

Gemiddeld bestaat de hoeveelheid restafval nog voor zo’n 32% uit GFT+E. Restafval wordt verbrand en GFT+E erin laten zitten, betekent een verlies van grondstoffen voor biogas en compost. Maar dat is niet de enige reden om het GFT+E apart te houden. GFT+E weegt zwaar in het restafval en neemt veel ruimte in. GFT+E apart betekent minder restafval en aangezien men betaalt voor het aantal ledigingen van de restafvalcontainer, scheelt het inwoners in de portemonnee.

GFT+E team: folders met informatie en een klein cadeautje

De bezoekjes van het GFT+E team maken onderdeel uit van de gezamenlijke communicatiecampagne Samen aan de Bak. Inmiddels is het GFT+E team al op pad geweest in Roosendaal, Wouw, Oudenbosch en Bosschenhoofd namelijk op zaterdag 17  en 24 september. De rest van de planning van het GFT+E team ziet er als volgt uit:

  • 1 oktober: Hoogerheide en Woensdrecht (gemeente Woensdrecht)
  • 8 oktober: Halsteren en Lepelstraat (gemeente Bergen op Zoom)

Acte de présence

Ook de betreffende wethouders van de gemeenten zullen acte de présence geven. Het team gaat langs de deuren om te vertellen over het belang van het apart houden van GFT+E. Ze hebben folders om te bewaren bij zich met tips en een lijst met wat er wel/niet bij het GFT+E mag. Het is namelijk ook belangrijk dat er geen vervuiling in het GFT+E belandt. Dit verstoort het composteringsproces of zorgt voor afkeur bij de verwerker van het GFT+E.

In ruil voor een kort gesprekje ontvangen bewoners een rolletje met composteerbare zakjes om het apart houden van etensresten in de keuken gemakkelijker te maken. Inwoners die niet thuis zijn, ontvangen deze ook, tezamen met een oproepje om toch ook mee te doen.

Dit oproepje is gedrukt op papier dat groentezaadjes bevat en composteerbaar is. Zo proberen de gemeenten geen afval te creëren en kunnen inwoners hun eigen moestuingroente opkweken.

Campagne Samen aan de Bak

Halverwege 2018 startten de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal en Woensdrecht samen met Saver de campagne Samen aan de Bak. De (landelijke) wens is het omlaag brengen van de hoeveelheid restafval naar gemiddeld 30 kg per inwoner per jaar in 2025. Om dat doel te bereiken, is het belangrijk het afval goed te scheiden.

Cookieinstellingen