Pilot project Café Entree in Meilust succesvol

Foto: Jan Krijtenburg

Wethouder Joey van Aken bracht maandagmiddag een bezoek aan Cafe Entree in Meilust.

Café Entree in de Meilust-flat is een vorm van indicatieloze dagbesteding, een laagdrempelige voorziening voor mensen met psychosociale problematiek en of eenzaamheid. Woensdagmiddag bracht Wethouder Joey van Aken een bezoek, waar een tiental bezoekers, Marlies en Carina de, de gastvrouwen van twb, Hein-Ries van den Hengel, Zorgmanager van twb, Ruud Dijkers, bestuurder van twb en Ralph Nouwen de Locatiemanager van residentie Meilust al klaar zaten.

Het café is makkelijk te vinden

In gesprek met de bezoekers

De wethouder sprak met een aantal bewoners over hun beleving van Café Entree en hun vragen en behoeften. “Bezoekers geven aan minder eenzaam te zijn en meer structuur en plezier uit het leven te halen.” De wethouder is tevreden over de bezoekersaantallen, zo’n 250 bezoekers per maand.
“Het mooie van Café Entree is dat vereenzaming hierdoor voorkomen kan worden en het dagritme van mensen behouden blijft.” Het betekent ook dat de kosten voor een maatwerkvoorziening dagbesteding hierdoor minder snel stijgen en ondersteuning efficiënter is ingericht. “Met het café wordt ingezet op eigen kracht, zelfredzaamheid, preventie en signalering.”

De wethouder ging in gesprek met de bezoekers van Café Entree

De gesprekken werden soms ook emotioneel, zoals een dame uit Halsteren vertelde die zich vaak eenzaam voelt, “Je verliest al je mensen om je heen”.
Ook werd de wethouder gevraagd of er ook in andere wijken iets soortgelijks kan komen. Zoals door een dame van 84 die elke keer op de fiets naar Café Entree komt. Zij zou natuurlijk graag iets soortgelijks in haar buurt hebben.
De wethouder vertelde dat de gemeente hier wel mee bezig is. Hij noemde als voorbeeld het ‘Huis van de Wijk’ dat ik de wijk Gageldonk-West gerealiseerd wordt in samenwerking met bewoners en verschillende organisatie.

De pilot met Café Entree loopt tot eind 2022 en indien de resultaten (nog steeds) positief zijn hoopt de gemeente dit structureel in te kunnen bedden. De gemeente hoopt dan dat Café Entree steeds meer een wijkfunctie krijgt zodat er ook inwoners uit Meilust, Tuinwijk en Noordgeest naar toe komen.

Kosten

Café Entree kost ongeveer €75.000,- per jaar. Deze kosten worden terugverdiend doordat een indicatie voor een maatwerkvoorziening zoals dagbesteding wordt uitgesteld of voorkomen. In het eerste jaar van Café Entree heeft dit de volgende winst opgeleverd:
De kosten voor de pilot van €75.000 staan gelijk aan de kosten voor 7 dagbesteding indicaties. Dit betekent dat Café Entree zichzelf terug heeft verdiend in 2021.

Het programma van Café Entree

Op maandag, woensdag en vrijdag is Café Entree open voor alle 55plussers uit de wijken Meilust, Tuinwijk en Noordgeest. Maar ook inwoners jonger dan 55 die eenzaamheid ervaren zijn welkom in Café Entree en er komen ook bezoekers uit andere wijken en zelfs uit Halsteren en Lepelstraat.
Het dagprogramma ziet er gewoonlijk als volgt uit:

  • Om 10:00 uur – Inloop met koffie en thee, ontmoeting en bespreken van actualiteiten.
  • Om 11:00 uur – Mogelijkheid voor beweging zoals gym, yoga, wandelen of fietsen.
  • Om 12:30 uur – Lunch vanuit het restaurant van Meilust (op eigen kosten) die gezamenlijke in het café gegeten wordt. Veel gezelliger dan alleen eten.
  • Om 13:30 uur – Er wordt soms aangehaakt bij activiteiten van Meilust of er worden op eigen initiatief activiteiten bedacht rond een seizoensthema, creatief bezig zijn, muziek maken of luisteren of spelletjes spelen.
  • Om 15:30 uur – Gezamenlijke afsluiting.

Om de week op woensdag is er van 10:00 tot 12:00 uur een twb spreekuur waar Petra bezoekers van het café op weg helpt met zorgproblematiek en ook de wijkverpleegkundige houdt er af en toe spreekuur.

Muziek luisteren op de tablet en allemaal meezingen

Vragen

Voor vragen kunt u langskomen bij de Meilust-flat (Bloemendaal 61 in Bergen op Zoom) of bellen naar 088 560 2000
Op maandag, woensdag en vrijdag is Café Entree open

Café Entree is gevestigd in de Meilust-flat, Bloemendaal 61 in Bergen op Zoom

Cookieinstellingen