Vastenavendliedje zit t’r rap in op ’t Neuzebal!

Foto:

De Krabben werden zaterdagavond tijdens het Neuzebal opgewarmd met een heuse rap. ‘Zitte in de kou – ga mè bulle n’aan op sjouw!’, galmt door de Stoelemat. Een sfeerverslag door een insider.

Wat onwennig verzamelden de eerste dweilen zich in de Stoelemat in de vroegte van de avond. Het is nog pas half negen, maar de eerste Krabben dweilen al onder de klanken van dweilband ’t Stadslijntje ’n beetje verlegen door de nu nog lege zaal. Als dweilband Oor d’ons?! de muzikale scepter overneemt is het al flink drukker. De Krabben stromen in golven de zaal binnen. Zodra de jubilerende dweilband Kallemkes An begin te spelen wordt er al volop gedweild. Ze hebben er zin in, de bezoekers van het Neuzebal. Het dak gaat er helemaal af bij de mannen van Lat Mar Ore; gouden ouden en nieuwe klassiekers wisselen elkaar af en worden luidkeels meegezongen. Dit gaat ’n oud vertrouwd Neuzebal worden, dat voel je aan alles. ’n Bal dat we zo hebben gemist…

Zo rond de klok van elf voor tien stopt Lat Mar Ore met spelen en hoort men het orkest op ’t podium het intro van ‘Star Wars’ inzetten. We worden op een muzikale reis met beeld meegenomen naar het verleden én de toekomst van ’t Krabbegat. Het schouwspel eindigt in een onvervalste Krabbegatse apotheose van vastenavendmuziek. Wie nu nog niet klaar is voor de presentatie van het nieuwe vastenavendliedje, is niet van hier!

Onder een meezingmedley van vastenavendliedjes van de laatste jaren worden vervolgens beelden getoond van Prins en gevolg. Met Steketee voorop is de Boereploeg onderweg naar de zaal van de Stoelemat. Dansende boeren, koppendragers en dweilband Wa d’n Uis’ouwe, het hele spul is er helemaal klaar voor. En iets wat achteraan lopen twee boeren met hét boek. Niet zomaar ’n boek, maar ’n levensgròòt boek met daarin de tekst van het nieuwe vastenavendliedje. De hele leutige bups loopt in een stoetje al in de Lievevrouwestraat, dus het is een kwestie van ogenblikken dat ze de zaal binnenkomen!

De meezingmedley is ten einde en het orkest op het podium zet het vastenavendliedje van vorig jaar in. De clubvlag van Stichting Vastenavend wordt door de vaandeldrager de zaal in gezwaaid en Steketee dweilt erachter met de voor hem zo kenmerkende armbewegingen. Prins Wannes d’n Derde komt nu in het stoetje op de schouders van de adjudanten de zaal in. Dit is precies zo’n warm moment dat we de afgelopen jaren zo gemist hebben.

Op het podium aangekomen heet de Prins Wannes III alle Krabben – en dat zijn er een hoop want het is nagenoeg uitverkocht – welkom en steekt gelijk van wal. De Krabben worden opgewarmd, als ze dat al niet waren, met een heuse rap. ‘Zitte in de kou – ga mè bulle n’aan op sjouw!’, galmt door de Stoelemat. De rap zit er rap in! Nu wordt het tijd voor de tekst van het nieuwe vastenavendliedje. Het boek klapt open en wordt ophoog gehesen. Zin voor zin wordt de tekst aangeleerd; Prins Wannes d’n Derde zegt de zinnen voor en de Krabben zeggen deze na. Da gaat als vanzelfsprekend, tijd om het eens langzaamaan – op z’n elfendertigst – te proberen met muziek erbij.

De zojuist uitgesproken zinnen verworden tot een nu nog traag lied, maar na een paar keer repeteren is het eindelijk zo ver! Het nieuwe vastenavendliedje wordt op vol tempo gezongen door de aanwezige Krabben en de Boereploeg. ‘De boter tegen de zolder’, zogezegd. Als deze ambiance de toekomst is voor de kommende Vastenavend, dan zit het wel goed in het Krabbegat!

Nuuwe Vastenavendliedje 2023:  

Berge è veul iestorie 

Mar da’s nouw ammaal verbij 

’t Is toch wa, snotverdorie 

D’r kom zowa niks mir bij 

Wie de leut et, et de toekomst 

Rak de tijd éémaal kwijt 

Me dweile same naar de toekomst 

Zwiere tot in d’ééuweg’eid 

Koffiedik – toekomstblik 

’k Zien ’t ammaal in de sterre 

Tòòverkol – glaze bol 

Doete glaze nog ’s vol 

Kunde gij niks mir pinne 

En zijn al oew bonne n’op? 

Dan kente leut beginne 

Want die is altijd vor nop 

Refrein 

Wor over veule jare 

Nog echt op z’n Berregs gespuld? 

Of worre dan de strate 

Mè toekomstmeziek gevuld? 

Zitte in de kou – ga mè bulle n’aan op sjouw 

Dweil mar wir op straat – want ge wit wel oe ta gaat Deze milledie – gif oe vollop enerzjie 

Eddet nonnie werrem? Kom bij mijn onder d’n errem! Refrein (2x)

Cookieinstellingen