Heb jij deze 4 nieuwe beelden al zien staan op de Peperbus?

Foto: SV

Ter gelegenheid van het 7×11 jubileum van de naoorlogse Vastenavend hebben vier Bergse kunstenaars vier beelden vervaardigd. Deze zijn geplaatst in de leegstaande nissen met  baldakijnen aan stadstoren de Peperbus. De vier figuren hebben elk een andere oorsprong: legendarisch, mythologisch, historisch en symbolisch. Hoe verschillend ze ook zijn, hun  verhalen grijpen in elkaar en versterken elkaar. Ze vertellen  over de historie en de identiteit van de stad en ze verbinden op  allerlei manieren het heden met het verleden en de toekomst. De beelden zijn een jubileumgeschenk van stichting Vastenavend aan de stad Bergen op Zoom. Vanwege coronabeperkingen konden de beelden pas een jaar  na het jubileum geplaatst en aangeboden worden.

Legendarisch: Gertrudis van Nijvel 

Volgens de legende sloeg zij in 654 een bron aan de Schelde en  stichtte zij hier een kerk. Sint-Gertrudis is patrones van de stad en naamgeefster van de kerk waarvan de Peperbus de toren is.

Zij is ook beschermheilige van de reizigers: men dronk voorafgaand aan een reis of een hachelijke onderneming de ‘SintGeerten minne’, een toost op Sint-Gertrudis in ruil voor  een veilige afloop. Gertrudis wordt ook aangeroepen tegen  ongedierte, vooral ratten en muizen. Ze wordt daarom vaak  afgebeeld met een staf met muizen. Ze staat links boven de  ingang en kijkt in de richting van haar bron.

Uitvoering: Kees Warmoeskerken

Mythologisch: de zeemeermin 

De mythe van de zeemeermin vertelt hoe ze dorst had en in  Reimerswaal niks te drinken kreeg en in Steenbergen slechts  vuil water. In Bergen hoorden arme vissers haar smekende  roep en gaven haar een overlopende schelp van het zuiverste  bronwater. ‘Reimerswaal zal vergaan, Steenbergen half  vergaan, Bergen zal blijven bestaan!’, luidde haar profetie toen ze bij de vissers wegzwom. Ze zit op een rots, aan de kant van  de Zuivelstraat, kijkend naar het noordwesten. Daar kan ze  Steenbergen en het verdronken land van Reimerswaal zien  liggen.

Uitvoering: Sjoerd van den Boom (ontwerp) en Paul Lelieveld (modellering) 

Historisch: Jan metten Lippen 

Jan II van Glymes maakte Bergen op Zoom tot een stad van  allure. Onder zijn bewind verrezen het Markiezenhof en de  Gertrudiskerk zoals we die nu grotendeels kennen. De  internationale handel kwam tot bloei en hij stelde gildes in  voor wat wij nu sociale en culturele activiteiten noemen. Zij  organiseerden ommegangen, schuttersfeesten, toneelspelen  en het vastenavondfeest. De Bergse muziekkapel kon zich  meten met die van de belangrijkste hoven. Hij creëerde de stad  die we eigenlijk nog steeds willen zijn: sociaal-cultureel én qua  bedrijvigheid aan de top. Jan staat rechtsboven aan de  Marktzijde en kijkt uit naar het Markiezenhof.

Uitvoering: Kees Warmoeskerken 

Symbolisch: de nar 

De nar staat symbool voor Vastenavend, dat zijn wortels heeft  in middeleeuwse tradities en nog altijd het belangrijkste volksfeest op de Bergse kalender is. Hij symboliseert ook de  omgekeerde wereld: met zijn potsen maakt hij hoogmoed  belachelijk en geeft aandacht aan al wat achtergesteld is. Niets  is wat het lijkt, en daar prikt deze allemansvriend met een  knipoog zo doorheen. Hij ziet alles van de zonnige kant: hij  staat aan de zuidwand van de Peperbus en maakt een lange  neus richting de Hoogstraat.

Uitvoering: Eric Elich

 

Cookieinstellingen