Zorgen over haalbaarheid woondeal West-Brabant West

Foto: Jan Krijtenburg

Regio West-Brabant West ondertekent woondeal met minister De Jonge maar gemeenten en woningcorporaties maken zich zorgen over de haalbaarheid door onder andere de stikstof problemen.

Donderdagmorgen werd in het Huis van Roosendaal een toelichting gegeven op de woondeal West-Brabant West door wethouders en bestuurders van woningcorporaties uit deze regio.

Grote woning(bouw)opgave

De provincie Noord-Brabant staat voor een grote woningopgave. Tot 2030 moeten er ruim 130.000 woningen worden gebouwd. Om dit te realiseren werd op 9 maart de regionale woondeal ondertekend door de gemeenten en woningbouwcorporaties uit de regio West-Brabant West, provincie Noord-Brabant en het Rijk.
In de Woondeal staat precies beschreven hoe de regio West gaat bijdragen aan de woningbouwopgave. De provinciale woningbouwopgave is als basis genomen en vertaald naar concrete locaties en afspraken over de versnelde uitvoering van de woningbouw.

Regionale Woondeal

“Regio West-Brabant West wil maximaal bijdragen aan het oplossen van het woningtekort, op een manier die past bij onze regio. Belangrijke speerpunten hierbij zijn het versnellen van bestaande woningbouwplannen, de uitbreiding van het aantal betaalbare woningen en de woningbouwopgaven voor aandachtsgroepen, zoals levensloopbestendige woningen voor ouderen”, legt wethouder Joey van Aken (gemeente Bergen op Zoom) uit.
In deze opgaven zijn de woningbouwcorporaties belangrijke partners. Daarom zijn de woningcorporaties uit de regio ook aangesloten bij de woningdeal. Het gaat dan om de woningcorporaties Alwel, Stadlander, Thuisvester, Woningstichting Woensdrecht en Woonkwartier.

Regionale afspraken

In de Woondeal staan de regionale afspraken over de minimale woningbouwopgave tot en met 2030, die de gemeenten in samenwerking met corporaties en marktpartijen willen realiseren. “Hierin is ook het aandeel betaalbare woningen vastgelegd én voor welke doelgroepen er wordt gebouwd. Ons uitgangspunt is dat minstens twee derde van de nieuw te bouwen woningen onder de categorie betaalbare woningen valt. Dit betekent dat het een sociale huurwoning, een vrije sector huurwoning tot 1.000 euro per maand of een koopwoning tot een prijsgrens van 355.000 euro is. Daarnaast moet minstens 30% van de woningen sociale huur worden, zoals landelijk afgesproken”, aldus wethouder Arwen van Gestel (gemeente Roosendaal). “En natuurlijk zetten we ook in op duurzaamheid, in 2030 minimaal de helft van het aantal woningen circulair en industrieel te laten bouwen.”

Samenwerking en sturing

Daarnaast zijn er afspraken over samenwerking en sturing opgenomen in de Woondeal. Daarbij gaat het over monitoring van de voortgang, escalatieniveaus, de kritische succesfactoren en de benodigde ondersteuning en beheersmaatregelen bij de woningbouwprojecten.

Vier regionale woondeals in de provincie

Op 9 maart ondertekende niet alleen regio West-Brabant West de Woondeal. Ook de regio’s Noordoost-Brabant, Regio Hart van Brabant en regio Zuidoost-Brabant ondertekenden hun regionale Woondeal. De Woondeal West-Brabant West is gesloten met gemeente Bergen op Zoom, gemeente Halderberge, gemeente Moerdijk, gemeente Rucphen, gemeente Steenbergen, gemeente Woensdrecht en gemeente Roosendaal, de woningbouwcorporaties Woonkwartier, Alwel, Stadlander, Thuisvester, Woningstichting Woensdrecht, de Provincie Noord-Brabant en het Rijk.

Woningbouwopgave

Voldoende en passende woningbouw is een gezamenlijke opgave. Om het huidige woningtekort aan te pakken is het noodzakelijk om de komende jaren het bouwtempo flink te verhogen en sneller en meer woningen bij te bouwen. In heel Nederland zijn tot en met 2030 in totaal 900.000 woningen nodig. Circa 130.000 van deze woningen (120.000 netto) moeten worden gerealiseerd in de provincie Noord-Brabant.

De regio West-Brabant West zet zich, in samenwerking met woningcorporaties en marktpartijen, in voor de realisatie van onderstaande opgave (tabel 1). Elke gemeente neemt een evenwichtig aandeel (‘fair share’) op basis van aantal inwoners van de regionale opgave van in totaal 8.630 woningen (netto) c.q. 9.635 woningen (bruto / excl. sloop). Er zijn daarom afspraken gemaakt over de (minimale) opgave voor de regio. Het grootste deel (ruim 70%) van de woningen moet gerealiseerd worden in de gemeenten Bergen op Zoom, Moerdijk en Roosendaal.

Recente ontwikkelingen en zorgen

De betrokkenen bij de woondeal werden onlangs onprettig verrast door de uitspraak van de Raad van State om de ‘bouwvrijstelling’ te schrappen en het besluit van de provincie om de natuurbeschermingsvergunningverlening voor aanvragen met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden tijdelijk stil te leggen. Hierdoor wordt volgens de betrokken gemeenten het realiseren van de bovengenoemde plannen erg moeilijk.

Om hun zorgen kenbaar te maken is er daarom namens alle betrokken gemeenten en woningcorporaties een zorgenbrief naar Minister de Jonge en het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant gestuurd. Ze stellen daarin dat ze, door de genoemde onverwachte veranderingen (en het feit dat de betrokkenen dit via de media moesten horen), zich grote zorgen maken over de haalbaarheid van de plannen.

In de brief vragen de betrokkenen om een correcte communicatie, perspectief en duidelijkheid in bovenstaande zaken.

Cookieinstellingen