Drie nieuwe Arsis kunstenaars presenteren zich

Foto: Jan Krijtenburg

In Galerie Arsis aan het Zuivelplein in Bergen op Zoom presenteerden drie nieuwe Arsis kunstenaars zichzelf en hun werk.

Na twee jaar kan het weer

Het is al weer een tijd geleden dat de activiteitencommissie van Arsis een avond kon organiseren maar het kan weer, en dus werden donderdagavond drie nieuwe Arsis kunstenaars in de gelegenheid gesteld om zichzelf en hun kunst aan hun mede kunstenaars en belangstellenden te presenteren.

Tussen de ‘Synergie’ expositie werd plaats gemaakt waar de drie kunstenaars zich met een powerpoint en een korte video konden presenteren. Ingrid van der Meer, Wim van Gastel en Peet Bakx vertelden elk wat over hun achtergrond, hun kunst en de gebruikte technieken.

Ingrid van der Meer

Emaille kunst en sieraden zijn de specialismen van Ingrid. Als kind was Ingrid al met emaille bezig maar haar echte kunstcarrière begon pas echt toen ze met haar man voor zijn werk naar de Verenigde Staten vertrok.

Een mooi huis en haar man een goede baan in de US, maar toen ? De kinderen het huis uit, haar man aan het werk…… Toen besloot Ingrid  van de nood een deugd te maken en is een opleiding gaan volgen aan de Glassell School of Art in Houston in Texas. Ze begon met een schilderopleiding maar dat was toch niet echt wat ze zocht. Toen kwam ze, op dezelfde School of Art, in aanraking met de opleiding tot edelsmit die ze vijf jaar gevolgd heeft, en met de opleiding voor het emailleren waar ze tien jaar mee bezig is geweest. Twaalf jaar lang, tot haar terugkeer naar Nederland in 2011, heeft Ingrid zich daar verdiept in de kunst van het emailleren en het edelsmitwerk.

Ingrid van der Meer

Sinds Ingrid weer in Nederland is staat ze regelmatig met haar kunst op kunstmarkten en exposities zoals de kunstmarkt in het Markiezenhof met de Krabbenfoor of de expositie in de beeldentuin van Paula Withagen.

Ingrid tussen haar creaties in de beeldentuin van Paula Withagen in 2020

Door haar liefde voor emailleren is Ingrid ook betrokken bij de VNE, de Vereniging van Nederlandse Emailleurs,

Ingrid wordt onder andere geïnspireerd door haar reizen. Graag bezoekt ze de verenigde Staten, waar ze, omdat ze er jaren gewoond heeft een speciale band mee heeft. Hier vindt ze vaak de stenen die ze in haar werk gebruikt. Vaak bij handelaars die een mijn gekocht hebben en daar stenen zoeken om te verkopen. Met een koffer met mooie stenen komt ze dan terug van vakantie, om die stenen weer in haar kunst te verwerken.

Ingrid exposeert in binnen- en buitenland en geeft emailleer- en edelsmeedcursussen in haar studio in Wouwse Plantage. Voor deze introductie had Ingrid een selectie van haar sieraden en emaille kunst meegenomen die in de galerie uitgestald stonden.

Ingrid had wat voorbeelden van haar werk meegenomen

Emaiileren gebeurt door het emaille poeder op een (edel) metalen ondergrond te strooien en dit in een oven tot 750 of 900 graden Celcius te verhitten gedurende twee tot vijf minuten. Doordat een oven maar een beperkte grootte heeft moeten grotere werken in delen gemaakt worden.

Een stukje emaille kunst in vier delen

Wim van Gastel

Als volgende mocht Wim van Gastel zich presenteren. Wim is getrouwd en heeft twee kinderen en twee kleinkinderen. Zijn leven lang heeft hij al getekend en geschilderd maar na zijn pensionering had hij eindelijk tijd om zich volledig op het schilderen te werpen en in 2014 is hij ‘met groot lof’ afgestudeerd bij de St-Lucas academie te Kapellen (B).

Wim presenteerde zich met een video over zijn werk

Naast ’traditioneel’ schilderen werkt Wim graag met de pixel techniek. Door een digitale foto heel erg uit te vergroten wordt de foto opgedeeld in de individuele pixels. Wim maakt schilderijen met grote pixels die vanaf een afstand er weer uitzien al bijvoorbeeld een portret.

Wim had voor deze avond twee voorbeelden van zijn werk meegenomen, een ’traditioneel’ schilderij en een schilderij in de pixel techniek.

Twee voorbeelden van Wim’s werk

Een voorbeeld van Wim zijn pixelwerk (foto uit zijn presentatievideo)

Wim heeft al enkele exposities gedaan zoals de eindejaar expo kunstacademie, Kunstroute Schouwen (Zeeland) en het gemeentehuis en winkels in Hoogerheide.

Expositie in het gemeentehuis in Hoogerheide in maart 2021

Peet Bakx

Ook Peet hield vaan jongs af aan van tekenen. Hij ging naar het Moller omdat daar tekenen een examenvak was. Hoewel zijn vader hem liever de zakelijke kant op zag gaan koos Peet voor een opleiding Grafische Technieken in Eindhoven. Daar had hij het zo naar zijn zin dat hij nog steeds PSV fan is en Bavaria bier drinkt vertelde hij.

Na zijn opleiding tot Grafisch Vormgever heeft hij in verschillende functies gewerkt in de reclame in Goes, Schiedam en Rotterdam maar na tien jaar besloot hij voor zichzelf te beginnen en dat bleek een succes want dat doet hij nu al dertig jaar.

Peet Bakx, grafisch Vormgever

Een collage van Peet zijn grafisch werk

Een van de vele logo’s die Peet gemaakt heeft. Een logo met de drie A’s. Ansjovis, Aardbeien en Asperges

Na jaren in opdracht werken wilde Peet toch ook wel eens iets voor zichzelf maken. Toen hij in de coronatijd wat minder zakelijk werk had, besloot hij om ook vrij werk te gaan maken. Als grafisch vormgever is Peet vertrouwd met veel technieken. Zo werk hij soms digitaal, soms maakt hij drukwerk en soms werkt hij met acryl verf.

Twee van Peet zijn werken

Door de technieken die hij tot zijn beschikking heeft kan hij van alles maken, Ook qua grootte is er veel variatie in zijn werk, van pakweg A3 formaat tot metershoge plexiglas kunstwerken zijn mogelijk. Peet’s drukwerk is altijd in een beperkte genummerde oplage.

Naast zijn grafische kunst is Peet ook actief of actief geweest in de politiek, mede initiatiefnemer van Proefmei, betrokken bij vastenavend, de Mariaommegang en nog veel meer. Recentelijk zagen we Peet nog als muzikant. Zo was hij met zijn Trio Dali te zien bij de opening van de vastenavend expositie ‘Een Bonte Verzameling’ bij Galerie Arsis in februari dit jaar.

Het Trio Dali bij de opening van de expositie ‘Een Bonte Verzameling’ bij Galerie Arsis

De volgende bijeenkomsten

Op 19 maart houdt Arsis in de galerie een thema avond over duurzaamheid in de kunst met als thema “waar sta jij”. Deze middag begint om 14:00 uur en duurt tot circa 17:00 uur.

Verderop in het jaar worden nog drie nieuwe Arsis kunstenaars in de gelegenheid gesteld zich voor te stellen. Frank, Marjon en Annelies sloten zich in de corona tijd bij Arsis aan en hadden daardoor geen gelegenheid zich te presenteren en dat gaat binnenkort goed gemaakt worden.

Links

Na de presentaties kon de ‘Synergie’ expositie nog even bewonderd worden

Cookieinstellingen