FRES wil bewoners betrekken en helpen bij energie initiatieven

Foto: Jan Krijtenburg

Fonds versnelling RES West-Brabant wil burgerinitiatieven steunen bij het opzetten van nieuwe energieprojecten.

Bewonersinitiatieven

Zestien gemeenten waaronder de gemeenten Woensdrecht en Bergen op Zoom, twee waterschappen, de provincie Noord-Brabant en Enexis hebben een fonds opgericht om bewonersinitiatieven op het gebied van energie transitie te ondersteunen.

Regionale Energiestrategie

Naar aanleiding van het klimaatakkoord is Nederland opgedeeld in energie-regio’s. Iedere gemeente, provincie en ook waterschap schrijft samen aan een Regionale Energiestrategie (RES). In februari 2021 presenteerde de regio West-Brabant haar Regionale Energiestrategie met duurzame energie-ambities tot 2030

Programmaregisseur RES West-Brabant, Johan de Beer zegt hierover: ““In West-Brabant doen het echt sámen. En gewoon met de mentaliteit ‘handen aan de ploeg’. Niks is onmogelijk en voor wat we niet weten, starten we een pilot. En laten we, met alle technische innovatie die er komen gaat, juist die samenwerking koesteren! Want het gaat niet altijd om nieuwe dingen. Dat moeten we niet vergeten!”

FRES

Fonds versnelling Regionale Energie Strategie (FRES) is opgericht om kennis en ondersteuning te geven aan bewoners die een gezamenlijk energieproject willen opstarten of die deel willen nemen aan een groter project.
De opzet is dat Stichting FRES West Brabant ondersteuning biedt aan initiatieven op het gebied van energie besparing, opwekking en opslag. Die ondersteuning kan zijn juridisch of technisch maar ook financieel.

Stichting FRES West Brabant kan een lening geven om een project op te starten. Het is de bedoeling dat als een project eenmaal loopt de financiering door een bank of andere financier overgenomen wordt.
Voorwaarde voor een lening is wel dat 50% van de opbrengsten (of besparingen) terugvloeit naar de initiatiefnemers of de gemeenschap.

Toetsing

Nadat er een voorstel voor een burgerinitiatief is ingediend wordt dit getoetst of het een kansrijk project is en zo ja dan worst er vanuit het FRES ondersteuning geboden.

1 April

Per 1 april gaat de Stichting FRES West Brabant officieel van start met een nieuwe projectleider maar ook nu al kunnen wijkbewoners of andere groepen of organisaties gezamenlijk een voorstel indienen bij Programmaregisseur, Johan de Beer per e-mail aan  [email protected].

Voorbeeld

Een voorbeeld is een recent project waarbij een combinatie van geluidswal en zonnepanelen gebruikt wordt om energie op te wekken.

Links

Cookieinstellingen