Warme overstap voor jonge diabetespatiënten

Foto: Bravis ziekenhuis

Van kindzorg naar volwassenzorg: Bravis biedt diabetespatiënten een warme overstap.

Op de foto: Van links naar rechts: Cindy Metske (kinderdiabetesverpleegkundige), Germaine Dorreman (kinderdiabetesverpleegkundige), Christel Lewiszong-Rutjes (kinderarts), Astrid Jumelet (kinderdiabetesverpleegkundige), Monique Dombree (internist) en Veerle Musters (diabetesverpleegkundige).

Van polikliniek Kindergeneeskunde naar polikliniek Interne Geneeskunde

Kinderen met diabetes worden tot hun 18e verjaardag behandeld door een kinderarts en kinderdiabetesverpleegkundige op de polikliniek Kindergeneeskunde. Daarna dragen zij de zorg over aan een internist en diabetesverpleegkundige van de polikliniek Interne Geneeskunde. “Die overdracht liep niet altijd even soepel”, vertelt kinderdiabetesverpleegkundige Astrid Jumelet. “We merkten dat er jongeren waren die tussen wal en schip vielen en na hun 18e verjaardag niet meer naar hun afspraak kwamen”. Om een warme overdracht van kindzorg naar volwassenzorg te creëren zijn de kinderartsen, internisten en (kinder-) diabetesverpleegkundigen deze maand gestart met het transitieproject.

Drie afspraken

Het project bestaat uit drie afspraken die plaatsvinden op de transitiepolikliniek in het jaar dat een diabetespatiënt 18 jaar wordt.

  • Tijdens de eerste afspraak maakt de jongere – samen met de kinderarts – kennis met de internist. Dit is ook gelijk de laatste afspraak met de kinderarts.
  • De tweede afspraak met de internist vindt drie maanden later plaats en weer drie maanden later vindt de derde afspraak plaats.
  • Bij de derde afspraak maakt de jongere – samen met de kinderdiabetesverpleegkundige – kennis met de diabetesverpleegkundige. Op deze dag neemt de jongere ook afscheid van de kinderdiabetesverpleegkundige.

“Door de jongeren vooraf kennis te laten maken met hun nieuwe behandelaren is het niet meer zo spannend om naar de eerste controle te gaan”, geeft Astrid aan.

Cookieinstellingen