Oekraïeners krijgen podium in Markiezenhof

Foto: markiezenhof

Donderdagmorgen opende wethouder Cultuur en erfgoed Letty Demmers de expositie ‘The Hero in You’ in het Markiezenhof.

De expositie toont zeven indrukwekkende portretten van Oekraïense vluchtelingen en een mini-documentaire.
Het is een deel van de werken uit het impact-art-project ‘The Hero in You’ door Atelier van Peppen, ontstaan uit de behoefte om oorlogsverhalen vanuit verschillende perspectieven te delen, die van de Oekraïense vluchtelingen en van de vrijwilligers die hen in Nederland helpen. Met als centrale vraag ‘Wie is de held in jou?’.

Impact-art-project ‘The Hero in You’

Ongeveer een jaar geleden ontmoetten de Oekraïense kunstenaars Nathalie Kasyanenka, Olaksandr Pinchuk, Vasyl Ramishvili en Valentyna Sheremetieva en de Bergse kunstenaar Annemarieke van Peppen elkaar en starten het impact-art-project ‘The Hero in You’.

Vier Oekraïnse kunstenaars

Op 24 februari 2022 werd de wereld geschokt door het tragische nieuws dat Rusland buurland Oekraïne binnenviel. Velen ontvluchten het land, 140 vluchtelingen vinden onderdak in voormalig verzorgingstehuis ‘Avondvrede’ in Bergen op Zoom. Onder hen zijn vier kunstenaars, Nathalie Kasyanenka, Olaksandr Pinchuk, Vasyl Ramishvili en Valentyna Sheremetieva.

Samen met de in Bergen op Zoom wonende kunstenaar Annemarieke van Peppen ontwikkelen zij het project ‘The Hero in You’. Een impact-art-project ontstaan uit de behoefte om oorlogsverhalen vanuit verschillende perspectieven te delen, die van de Oekraïense vluchtelingen en van de vrijwilligers die hen in Nederland helpen.

Verbinding met museum

In het museum is vanaf donderdag 30 maart een fotoexpositie met zeven portretten van Oekraïense vluchtelingen en minidocumentaire te zien in de Geheimengalerij. Op deze plek verbindt het museum zich met maatschappelijke thema’s vanuit het thema ‘Geheimen en Verhalen’. Verhalen die inspireren, ontroeren, confronteren, vragen oproepen en aan het denken zetten. Bij deze expositie staat de vraag “Wie is de held in jou?” centraal.

De portretten in de Geheimengalerij in het Markiezenhof

De amuletten “De liefde overwint”

“De portretten die je ziet maken deel uit van de serie ‘The Amulets’”, vertelt Annemarieke van Peppen, “De Oekraïense vrouwen hebben amuletten gemaakt met datgene wat belangrijk voor hen is, om op die manier toch iets van thuis mee te kunnen dragen.
Misschien zelfs om een begin te kunnen maken aan het verwerken van trauma en verdriet en de onderlinge band te versterken. De vrouwen laten hierin hun kwetsbaarheid en kracht zien.

‘The Hero in You’ is een co-creatie van Stichting Atelier van Peppen, gemeente Bergen op Zoom en Stadlander Buurtcultuurfonds.

De opening

Op donderdag 30 maart, een jaar nadat het zaadje voor het project is gepland, kon de wethouder kennismaken met de geportretteerden en werd de expositie officieel geopend. Hierna zijn de portretten en minidocumentaire te bezichtigen door het publiek als onderdeel van het bezoek aan het museum. 

Wethouder Demmers ontvangt het project van initiatiefnemer Annemarieke van Peppen

Praktische informatie

Expositie: The Hero in You
Datum: vanaf 30 maart
Locatie:
Geheimengalerij in het Markiezenhof, Steenbergsestraat 6 – 8 in Bergen op Zoom
De Geheimengalerij is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mindervaliden.
Prijs: de reguliere entreeprijs voor het museum
Website Markiezenhof: www.markiezenhof.nl

 

Cookieinstellingen