Bergse kunstwerken en particuliere topstukken centraal in nieuwe expositie Markiezenhof

Portret Jan IV van Bergen, Adriaan van der Creke, 1651. Dit object heeft documentatiewaarde omdat er weinig afbeeldingen van hem zijn in de collectie. Het is een kopie uit de zeventiende eeuw, en de enige historische afbeelding van deze markies in de collectie.
Portret Jan IV van Bergen, Adriaan van der Creke, 1651. Dit object heeft documentatiewaarde omdat er weinig afbeeldingen van hem zijn in de collectie. Het is een kopie uit de zeventiende eeuw, en de enige historische afbeelding van deze markies in de collectie.
Foto: Markiezenhof

Van 26 september 2023 tot en met 4 februari 2024 is in Museum het Markiezenhof de gloednieuwe expositie ‘Iedereen zijn topstuk’ te zien. Naast diverse Bergse topstukken en meesterwerken uit eigen collectie van de 16e en 17e eeuw, wordt de tentoonstelling aangevuld met objecten van particulieren.

Het Markiezenhof is van iedereen en voor iedereen. Met de expositie ‘Iedereen zijn topstuk’ komen bezoekers in aanraking met de verschillende soorten topstukken en wat de Bergse collectie zo bijzonder maakt.

Onder andere is een imposant wandtapijt te zien, staan verschillende originele en exclusieve zilverwerken opgesteld en maken bijzondere objecten uit privécollecties en giften de expositie compleet. De museumgidsen van het stadspaleis vertellen elk hun persoonlijk verhaal bij het hen gekozen favoriete kunstwerk.

Voorafgaand aan de expositie is er in de Hofzaal de mogelijkheid om te stemmen op een selectie van verschillende topstukken uit de vaste collectie én uit het depot. Elk topstuk is voorzien van een korte beschrijving en een QR-code. Door de QR-code te scannen bij het topstuk, wordt de stem anoniem uitgebracht. Ook is er de mogelijkheid om een korte motivatie te geven. Het topstuk met de meeste stemmen wordt vervolgens in de tentoonstelling opgenomen als publieksfavoriet.

Oproep: wat is jouw persoonlijke topstuk?
Het Markiezenhof is tevens op zoek naar bijzondere en unieke Bergse objecten. Het stadspaleis roept de inwoners van de gemeente Bergen op Zoom op om objecten met een bijzondere (persoonlijke) waarde te delen. Dit kan zijn van een Vastenavend-tekening van Louis Weijts tot een metaaldetector-vondst en van oma’s snuisterij tot een exotisch souvenir: alles kan een topstuk zijn.

De meest bijzondere objecten krijgen een plek in een aanvullende mini-expositie die tegelijkertijd plaatsvindt met de tentoonstelling ‘Iedereen zijn topstuk’.
Foto’s (maximaal 3) en verhalen van de objecten kunnen per mail worden gestuurd naar [email protected]. Insturen kan tot en met zondag 23 juli.

Voor meer informatie en voorwaarden inzending persoonlijk topstuk:
www.markiezenhof.nl/topstukken

Zilveren drinkbeker Philippus van der Heijs, 1678-1679, geschonken door de Mastboom-Brosens Stichting. Drinkbeker is van Bergse makelij. Bijzonder is de vorm én het gebruik. Het model is een avondmaalsbeker en het is gebruikt als wijnbeker. Bijzonder is ook onze kennis erover: de zilversmid is bekend en was tevens wijnhandelaar. Mogelijk werd de beker gebruikt in zijn zaak als proefbeker.
Cookieinstellingen