Begroting 2024: De bouwstenen voor Bergen op Zoom

Foto: Jan Krijtenburg

Het College van B&W heeft de gemeenteraad de tweede begroting in deze bestuursperiode aangeboden. De begroting voor komend jaar, 2024. Dat meldt de gemeente Bergen op Zoom in het volgende bericht:

“Vorig jaar gebruikten we de metafoor van een gemeente die in de steigers staat. Er is nog altijd een hoop werk aan de winkel. Ook om die basis op orde te brengen. Daar zetten we elke dag onze schouders onder. De begroting voor 2024 heeft als titel “De bouwstenen voor Bergen op Zoom”. Want de eerste resultaten worden inmiddels zichtbaar. Zowel op de inhoud als financieel.”

Pijlervisies en woningbouwversnelling

Op de inhoud zien we het fundament van de vier pijlervisies gestaag vorderen. De omgevingsvisie is al vastgesteld. De visie op dienstverlening is voorgelegd aan de gemeenteraad. En aan de pijlervisies Economie en Sociaal & Veilig wordt momenteel hard gewerkt. Noemenswaardig is de woningbouwversnelling waar vier concrete icoonprojecten in gang zijn gezet. Ook is onlangs de locatiestudie wonen en werken gepresenteerd.

Speerpunten Veiligheid en Duurzaamheid

Verder maken we een duidelijke keuze door het budget voor veiligheid te vergroten (€ 843.000). Dat doen we structureel. En daarnaast geven we met de zogenoemde ‘Jetten-gelden’ een stevige impuls aan onze ambities op het vlak van duurzaamheid.

Financieel

Door duurzaam financieel beleid neemt de schuldenlast af en verbetert de solvabiliteit. De weg omhoog is ingezet, maar het volhouden van de financiële discipline blijft het devies, want zeker de solvabiliteit behoeft nog verdere verbetering.

Het is gelukt om een sluitende begroting op te stellen voor 2024. Sterker, we komen ook de afspraak na in het Bestuursakkoord om 3 miljoen over te houden om zo de schulden af te lossen. Kort gezegd: onze inkomsten in 2024 zijn 3 miljoen méér dan onze uitgaven. Ook in 2025 voorzien we een overschot. Door de maatregelen die we hebben genomen is het gelukt om Bergen op Zoom financieel weer de goede kant op te laten gaan.

Begroting 2022 Begroting 2023 Begroting 2024
Netto schulden 249,4 mln 208,1 mln 188,7 mln
Eigen vermogen 23,6 mln 60,5 mln 62,8 mln
Solvabiliteit 6,9% 17,5% 17,9%

 

Daarmee is het werk zeker niet af. Want enerzijds is er nog een aantal taakstellingen die we moeten realiseren (op sport, cultuur en het sociaal domein). En anderzijds zien we aan de horizon de dreigende wolken van het “ravijnjaar 2026”.

De huidige regering heeft voor 2026 een bezuiniging van 3,4 miljard euro ingeboekt. Ondanks protesten van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft dit nog niet tot een bijstelling geleid. Voor Bergen op Zoom zou dit een negatief effect opleveren van circa 13 miljoen euro.

Daarom bewandelen we twee sporen. We steunen de VNG om de enorme bezuinigingen van tafel te krijgen waar alle gemeenten mee te maken zouden krijgen. Tegelijkertijd gaan we ons wel voorbereiden, want hóe de kaarten bij de landelijke verkiezingen op 22 november ook worden geschud, een nieuwe regering zal met financiële krapte te maken krijgen.

Stap voor stap brengen we de gemeentelijke financiën op orde. De schuld neemt af. Van 208 miljoen naar 188 miljoen. Maar we zijn er nog niet en we bereiden ons voor op een forse en onverantwoorde bezuiniging van de rijksoverheid – Wethouder Joost Pals (financiën)

Cookieinstellingen