Gemeente en inwoners in gesprek over woningbouw Waterfront

Nabij de Geertruidadijk staat woningbouwproject Spaensche Scharen op de planning
Nabij de Geertruidadijk staat woningbouwproject Spaensche Scharen op de planning
Foto: Vincent

Waterfront is een van de icoonprojecten waar Bergen op Zoom op dit moment aan werkt. Om samen met inwoners de plannen vorm te geven en informatie over de huidige stand van zaken te geven worden er informatieavonden georganiseerd.

De voorgenomen bouw van woningen in Bergen op Zoom leeft. Dat blijkt volgens de gemeente Bergen op Zoom uit de belangstelling voor bewonersavonden die volgende week gehouden worden over het gebied ‘Waterfront’. Inmiddels zijn er vier avonden gepland in het Groot Arsenaal. Die vinden plaats op :

  • maandag 18 maart,
  • dinsdag 19 maart,
  • woensdag 20 maart,
  • maandag 25 maart.

Zoals eigenlijk alle gemeenten in Nederland is Bergen op Zoom bezig met een versnelling van de bouw van woningen. Het grote tekort aan woningen maakt extra bouwen noodzakelijk. “De behoefte aan woningen is de afgelopen jaren groter geworden door de groei van de bevolking, maar bijvoorbeeld ook doordat meer eenpersoons huishoudens een druk leggen op de woningmarkt. Ook jongeren willen meer ruimte voor zichzelf en niet tot in lengte van jaren noodgedwongen bij hun ouders moeten wonen”, legt wethouder Joey van Aken (Volkshuisvesting) uit.

Bergen op Zoom heeft zich ten doel gesteld om rond het jaar 2040 in totaal zo’n 7000 woningen gebouwd te hebben. Daarvoor moet uiteraard ruimte worden gezocht. Waterfront is één van de projecten binnen de woningbouwversnelling in Bergen op Zoom. De omgeving van Plein 13, de Care Campus Vrederust en de Westersingel (voormalige brandweerkazerne e.o) zijn de andere drie grotere projecten.

Omgeving Binnenschelde

De bouw van woningen in het gebied Waterfront leeft volop in de Bergse samenleving. Dat is al af te lezen aan de belangstelling voor de informatieavonden, maar bijvoorbeeld ook aan de discussie die opkwam toen er een kaartje met de contouren voor het gebied verscheen. Bij sommige inwoners ontstond daardoor het misverstand dat de gehele Binnenschelde gedempt zou worden. Van inpolderen en volbouwen is echter geen sprake. Het water, maar ook het gebied eromheen is juist de grote kwaliteit van dit gebied. Om dat verder te versterken willen we de waterkwaliteit verbeteren en daarmee ook de recreatieve mogelijkheden vergroten.

Praten met de omgeving

In september zijn in een eerste bijeenkomst ideeën opgehaald bij omwonenden. De gemeente presenteerde toen bewust alleen de contouren van het gebied. We wilden eerst ideeën ophalen. Daarmee zijn we aan de slag gegaan en een stedenbouwkundig bureau is daarna gaan tekenen. Nu zijn we zo ver dat we een eerste schets kunnen tonen. Projectwethouder Joost Pals vindt het van belang dat dit uiteindelijk leidt tot een plan dat met input uit de samenleving tot stand komt:

“We willen komen tot een breed gedragen plan. Zodanig dat mensen trots en tevreden kunnen zijn op een mooie nieuwe wijk/buurt zoals we dat bijvoorbeeld ook bij Scheldevesting hebben gezien”.

Voor de meest recente en juiste informatie kunnen belangstellenden terecht op www.bozbouwt.nl . Daar kan men vervolgens kiezen voor een van de pilotprojecten. Waterfront is er daar een van. Daar is bijvoorbeeld ook een aantal veel gestelde vragen (en antwoorden) te vinden.

Cookieinstellingen