Première bundel ‘Oud Land’ bij opening expositie

Bij de opening van de expositie van Ewoud Willem van Doorn en Perry van Kempen in Ossendrecht werden de eerste exemplaren van hun boek ‘Oud Land’ gepresenteerd.

De samenwerking tussen de fotograaf Perry van Kempen en de dichter Ewoud-Willem van Doorn startte vier jaar geleden. Ze ontmoeten elkaar een jaar eerder, tijdens een natuurwandeling op Oudland langs tentoongestelde kunstwerken. De kunstwerken stonden daar in het kader van ‘Heerlijke Kunst’, een project waar van Doorn tot en met 2015 aan meegewerkt heeft.

Van Doorn schreef gedichten over de natuur en van Kempen fotografeerde de natuur. Omdat ze geïnteresseerd waren in elkaars werk kregen ze contact en van Doorn kwam op het idee om van Kempen te vragen de foto’s te leveren voor een bundel van zijn landschapsgedichten.

Uiteindelijk bleek dit zo goed te werken dat het tweerichtingsverkeer werd. Van Kempen koos foto’s bij de gedichten en van Doorn koos gedichten bij de foto’s en uiteindelijk lieten ze zich door elkaar inspireren en maakten foto’s en gedichten speciaal voor elkaars werk. De foto’s en de erbij horende gedichten zijn op diverse plaatsen op de Brabantse Wal gemaakt.

Oud Land

Dat het een productieve samenwerking is blijkt wel uit het resultaat. In 2015 werd hun werk geëxposeerd tijdens de Kunst en Cultuur Route in Moerdijk, in 2016 hing hun werk, bij het jubileum van Arsis in het Markiezenhof. Nog begin dit haar hingen hun werken bij het Natuurpodium bij Stayokay in Bergen op Zoom en bij de opening van deze expositie was niet allen hun werk tijdens de expositie te bewonderen maar liefhebbers konden het ook in de vorm van het boek ‘Oud Land’ mee naar huis nemen.

Deze titel ‘Oud Land’ is geïnspireerd door het gebied, en de geschiedenis van het gebied, waar de foto’s en gedichten gemaakt zijn. In de bundel zijn 32 foto’s met de daarbij horende 32 gedichten opgenomen.

Oud Land

Even na tweeën werd de expositie officieel geopend door Maarten van ’t Hof, voorzitter van Stichting Arsis Kunst en Sociëteit te Bergen op Zoom. In zijn openingstoespraak roemde hij de samenwerking tussen de twee kunstenaar. “De samenwerking tussen dichtkunst en fotografie kunst is ook precies waar Arsis o.a. naar streeft. Kunstenaars zich laten inspireren door elkaars werk en samen mooie kunst creëren, ongeacht de aard van deze kunstuitingen“.

Aan de hand van het spreekwoord ‘Een beeld zegt meer dan 1000 woorden’ benadrukte hij hoe beeld en woord elkaar kunnen aanvullen waarna hij het woord gaf aan burgemeester Adriaansen van Woensdrecht.

Oud Land

Na een korte speech van de burgemeester werden de eerste exemplaren van de bundel ‘Oud Land’ aan de burgemeester en aan van ’t Hof overhandigd door de dichter en de fotograaf.
Oud Land

v.l.n.r. op de foto:  Perry van Kempen, Steven Adriaansen, Maarten van ’t Hof en Ewoud Willem van Doorn

Na afloop van het officiële gedeelte was er gelegenheid de foto’s en gedichten onder het genot van een drankje te bewonderen en een exemplaar van de bundel aan te schaffen. Uiteraard werden de hier gekochte bundels door de twee kunstenaars gesigneerd.

Oud Land

Oud Land

Oud Land

Praktische informatie

De expositie is tot 9 september te zien in het Flor van Putte museum op de eerste etage van de Blauwe Pauw, O.L.V Ter Duinenlaan 199 in Ossendrecht. De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van De Volksabdij Restaurant De Blauwe Pauw.

De bundel (68 pagina’s full color met harde kaft) is voor 15 euro per email te bestellen. De email adressen zijn [email protected].of [email protected].

Meer informatie over de beide kunstenaars is te vinden op hun websites:
www.ewoudwillemvandoorn.nl
www.perryvankempen.nl

Reacties