Podium voor kermisman genomineerd voor lokale erfgoedprijs

In deel twee van het drieluik van genomineerde initiatieven voor de lokale erfgoedprijs deze keer: Aandacht voor vergeten Bergenaar Andreas ‘Dries’ Giezen.

Gemeente Bergen op Zoom houdt dit jaar voor de tweede keer de lokale erfgoedprijs. Van de acht inzendingen zijn er drie genomineerd. We stellen ze alle drie aan je voor. Het initiatief van Eric Elich: Een permanente plek in het museum voor kermis- circusondernemer Andreas ‘Dries’ Giezen.

Pretpark

Giezen opende in 1931 het pretpark ‘avant la lettre’ in Diemen. Dit pretpark was de eerste tijd een succes, maar ging na verloop van tijd failliet door concurrentie van een pretpark in Amsterdam. De ondernemer liet zich niet kisten. Hij begon vlak voor de tweede wereldoorlog een circus met paarden in de hoofdrol. Andreas Giezen belandde tijdens de oorlog in Buchenwald, maar overleefde zijn verblijf in dit concentratiekamp. Ook na de oorlog begon Giezen een circus. Hij kon er niet lang van genieten, want hij overleed in 1947.

Markiezenhof

“Maar heel weinig mensen kennen de naam Andreas Giezen. Giezen is van grote waarde geweest op het gebied van Kermis en Circus. Als ondernemer, kunstenaar, circusdirecteur”, zegt Eric Elich. Hij heeft tekeningen en foto’s van hem in zijn bezit. Elich is benieuwd of er meer mensen prenten of tekeningen van Dries Giezen hebben. Daarnaast wil hij meer aandahct voor het verhaal van de vergeten Bergenaar. “Een van de ideeën is om hem een permanente plek te geven bij de kermis tentoonstelling in het Markiezenhof”, zegt Elich.

Erfgoedprijs

Door het instellen van deze prijs wil de gemeente Bergen op Zoom haar erfgoed breder onder de aandacht brengen en eigenaren en initiatiefnemers stimuleren om op een eigentijdse en innovatieve manier met erfgoed om te gaan.
De inzenders zullen op vrijdag 21 juli de jury moeten overtuigen van hun inzending, door middel van een presentatie. Vervolgens wordt op vrijdag 8 september, tijdens de start van de Open Monumentendag, de winnaar bekend gemaakt.

Gedenksteen

In 2014 heeft Bergen op Zoom de BNG erfgoedprijs gewonnen en hiervoor € 25.000 ontvangen. Voorwaarde voor het ontvangen van de BNG erfgoedprijs is dat de middelen van die prijs ook daadwerkelijk worden aangewend voor projecten die wij als gemeente hebben opgegeven. Het instellen van een lokale erfgoedprijs voor Bergen op Zoom is een van die projecten. Vorig jaar was de eerste lokale erfgoedprijs in Bergen op Zoom. Die leverde toen ook 8 inzendingen op. De uiteindelijke winnaar was SBM met de Gedenksteen van de Gertrudiskerk.

Reacties