Buikdans talent uit Bergen op Zoom

Belly dancers Fifi Shams & Warda Oriëntal Dancer wonnen begin juli twee 3e prijzen op het Open Belly Dance Championship in ’s Hertogenbosch.

 

Open Belly Dance Championship

Moeder Fifi Shams en dochter Warda (beide artiestennamen) deden op 9 juli mee aan het Open Belly Dance Championship in ’s Hertogenbosch. Bij dit evenement streden dansers en danseressen uit vele landen om de eer.
Er waren uiteraard deelnemers uit Nederland, Duitsland en België maar ook uit veel andere landen als Canada, Polen, Sirië, Rusland en Oekraïne.

In de klasse Belly Dance Solos Juniors won de 14 jarige Bergse scholiere Warda de derde prijs in dit internationaal gezelschap. Twee jaar eerder had zij ook al de 1e prijs gewonnen bij het Nederlands kampioenschap. Maar daar bleef het niet bij, Warda en haar moeder, Fifi Shams, deden onder de naam Divalicious ook mee in de categorie Belly Dance Fusion Duos Adult en ook daar wisten zij de derde prijs in de wacht te slepen.

Belly dance

Bij een Belly Dance Championship worden de deelnemers door een jury (per wedstrijd variërend van drie tot wel dertien personen) onder andere op techniek, choreografie, muziekkeuze en kostuum beoordeeld.

Studie en training

Een prestatie als een derde plaats onder sterke internationale deelnemers komt natuurlijk niet zomaar aanwaaien.
Fifi Shams is geboren in Nederland maar opgegroeid in Saoedi-Arabië en Libië en heeft altijd al in diverse stijlen gedans. Na een huwelijk, scheiding en ernstige ziekte was ze op vakantie in Egypte. Toen ze in een hotel een buikdanseres aan het werk zag, leek haar dit ook een mooie uitdaging. Zeker omdat zij door haar ziekte een aantal andere dansen niet meer kon doen.

Na wat zoeken op internet kwam ze bij het CKB in Bergen op Zoom terecht en het buikdansen daar beviel haar zo goed dat ze zich al snel inschreef bij de, in dit soort dansen gespecialiseerde, school van ‘Stichting Dans van de Morgenstond’ van Yamila Schoeré in Heerlen. Daar is ze, na vier jaar studie en heel veel oefenen afgestudeerd. Om dit diploma te halen moeten een aantal belly dance stijlen geleerd worden, zoals bijvoorbeeld dansen met sluiers en dansen met zwaarden. Voor het examen moet er twintig minuten gedanst worden, waarbij de vier belangrijkste stijlen sowieso aanwezig moeten zijn.

Belly dance

Dochter Warda was zes jaar toen haar moeder met de belly dance lessen bezig was. Toen zij een keer met haar moeder mee was, kreeg zij ook de smaak te pakken en volgt sindsdien ook lessen. Dat ging dusdanig goed, dat zij, toen haar moeder vlak voor een belangrijk optreden har enkel brak, de training van dansgroep Divalicious van haar moeder overnam.

Ondertussen studeert ook Warda, naast haar normale school, aan de school in Heerlen waar ze vorig jaar zelfs de Award voor veelbelovende belly dancer won en in augustus dit jaar heeft Warda een optreden in de Efteling.

Optreden en lessen

Met de groep Divalicious worden, in wisselende samenstellingen, ook optredens gegeven. Op 10 september zullen ze bijvoorbeeld optreden op de Boerendag in Woensdrecht.
Om lid te worden van de dansgroep Divalicious moeten deelnemers al minstens een jaar algemene dans ervaring hebben en bereid zijn om minimaal wekelijks de lessen/trainingen te volgen.

Belly dance

Bij Jac Danst geeft Fifi Shams ook belly dance lessen waarbij voor beginnende belly dansers de attributen aanwezig zijn zodat er, behalve de normale contributie geen kosten aan verbonden zijn. Voor belly dance lessen zijn geen leeftijd beperkingen. Momenteel is de jongste deelnemer 14 jaar en de oudste 67 jaar oud. De lessen beginnen in september 2017.

Belly dance

Links:

Facebook
Warda Oriëntal Dancer: https://www.facebook.com/WardaOrientalDancer/
Fifi Shams: https://www.facebook.com/Buikdanslesinuwregio
Divalicious: https://www.facebook.com/ShowteamDivaLicious/

Websites
Stichting Dans van de Morgenstond: http://www.bellydance.nl/
Fifi Shams: http://buikdanslesinuwregio.nl/

Email:
Over Divalicious: [email protected]
Over les bij Jac Danst: [email protected]

Reacties