Boeiende natuurwandeling rond Mattemburgh

Woensdagmiddag hield Brabants Landschap, samen met IVN Groene Zoom een excursie voor volwassenen door de bossen van Mattemburgh.

Vanuit het bezoekerscentrum “De Kraaijenberg” vertrok de groep wandelaars onder leiding van een gids langs het overgangsgebied van het Markiezaat en de Brabantse Wal.

Kraaijenberg-Mattemburgh wandeling

Het begon wat droevig met een jong konijn dat overleed aan een longvirus op het grasveld bij het bezoekerscentrum maar daarna kon de groep natuurliefhebbers de houten vogelsculpturen bewonderen.

Vanaf de het bezoekerscentrum wandelde de groep het Markiezaatsgebied in waar de televisie toren van Goes aan de horizon te zien was.
Onderweg werden tal van vlindersoorten gespot, waaronder de Luzerne vlinder, het Bruin Zandoogje, het Koolwitje en Dikkopjes die over de bramenstruiken en het weiland vlogen.

Via de Houtwallen route, waarbij de gids uitleg gaf over het vroegere gebruik ervan, liep de groep wandelaars naar Hoeve Hildernisse. Via de spoorwegovergang naar het gebied van Mattemburgh kwamen de wandelaars weer in een heel ander biotoop terecht.

Door de bossige lanen ging de wandeling naar de doorsteek van het Balffertdal. In de mooie landgoedtuin werd de pas gerestaureerde bosgracht bewonderd, met een beuk waar grote reuzenzwam op de wortels parasiteerde.

Kraaijenberg-Mattemburgh wandeling

Via de tuin, het Chinese bruggetje en de voorkant van villa Mattemburgh, liep de route over de stenen brug over de Blaffert weer terug naar het beekdal waar in het dal een egeltje bleek te zitten.

Kraaijenberg-Mattemburgh wandeling

Over de Dubbele Dreef liep de route naar de spoorwegovergang en meteen rechtsaf het hoge wandelpad naar de Kraaijenberg op. In het weiland stonden Reuzenbovisten, ter grootte van voetballen!

Terug bij het centrum werd de gids hartelijk bedankt voor de tocht en dronken de wandelaars nog een kop koffie of thee.

Foto’s en informatie: Leo den Heijer

Reacties