Woning Bergen op Zoom doorzocht in onderzoek naar fipronil-eieren

In de gemeente Bergen op Zoom is een woning doorzocht in het strafrechtelijk fipronil onderzoek. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De woning is doorzocht door een gezamenlijk onderzoeksteam van Nederlandse en Belgische opsporingdiensten, waaronder de NVWA inlichtingen en opsporingsdienst. De NVWA-IOD doorzocht in totaal acht locaties in Nederland. Twee verdachten zijn vandaag aangehouden in het strafrechtelijk onderzoek naar de fipronil kwestie. Het gaat om de twee bestuurders van het bedrijf dat het middel vermoedelijk heeft toegepast in pluimveebedrijven.

Het onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het OM is half juli gestart. In het strafrechtelijk onderzoek zijn monsters genomen bij de pluimveehouders en er zijn monsters genomen van stoffen in de apparatuur van het bedrijf dat het middel toepaste bij de pluimveehouders. Op 24 juli is er door de NVWA-IOD administratie meegenomen bij een vermoedelijke handelaar  van het middel in de omgeving van Uden. De Nederlandse handelaar in fipronil is op 31 juli als verdachte gehoord.

Het Nederlandse onderzoek richt zich op het Nederlandse bedrijf dat het fipronil vermoedelijk toepaste en de vermoedelijke Belgische toeleverancier en een bedrijf uit Nederland dat vermoedelijk samenwerkte met de Belgische toeleverancier.

Volksgezondheid

Het bedrijf en de twee bestuurders die het middel vermoedelijk toepasten, de Nederlandse handelaar, de Belgische toeleverancier en diens eigenaar worden door het Nederlandse Openbaar Ministerie verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de leverantie of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen. “Op bedrijven die producten leveren voor de voedselketen rust een maatschappelijke verantwoordelijkheid om zich aan de regels en voorschriften van toepassing middelen te houden”, zegt het OM. “De regels zijn er om de voedselveiligheid te borgen. Fraude ondermijnt het vertrouwen in de voedselveiligheid.” Het toepassen van verboden middelen in de voedselketen kan de voedselveiligheid in gevaar brengen en het zorgt voor een ongelijk spelersveld en concurrentievervalsing.

Daarnaast worden  de twee bestuurders verdacht van het voorhanden hebben van een verboden biociden. Het vermoeden is dat het fipronil is toegepast bij stallen met leghennen om bloedluis te bestrijden. Door zo te handelen konden kippen besmet raken en bevatten de door die kippen gelegde eieren ook een bepaalde hoeveelheid fipronil. Onderwerp van onderzoek zijn de omvang en periode van toepassing van het middel.

Doorzoekingen

Naast de woning in Bergen op Zoom doorzocht de NVWA-IOD in Nederland de woningen van de twee aangehoudenmannen uit de gemeenten Barneveld en Zaltbommel. Daarnaast werd een woning doorzocht waar één van de verdachten verbleef. In de omgeving van Uden werd de woning van de vermoedelijke Nederlandse handelaar in het middel fipronil doorzocht. In de gemeente Ede werd een opslagloods doorzocht. Daarnaast werden nog twee locaties in Nederland op verzoek van de Belgen doorzocht. Er zijn behalve administratie ook waardevolle goederen zoals auto’s, banktegoeden en onroerend goed in beslag genomen.

 

Reacties

Cookieinstellingen