Galerij appartementencomplex Piusplein preventief ondersteund met palen

Stadlander gaat galerijen van een gebouw aan het Piusplein ondersteunen omdat delen van de galerijen niet meer voldoen aan de minimumeisen. Volgens de woningcorporatie dreigt er geen onmiddellijk gevaar.

De gebreken kwamen aan het licht tijdens een technisch onderzoek. “is gebleken dat delen van de galerijen niet meer voldoen aan de minimumeisen. Ook hier zijn de materialen niet aangetast en dreigt er geen onmiddellijk gevaar. Toch heeft Stadlander ook in deze situatie besloten uit voorzorg de galerij op de eerste verdieping aan het Piusplein op korte termijn met stempels te ondersteunen. Daarnaast zullen een paar onderdelen op de derde verdieping worden ondersteund.” laat Stadlander in een persbericht weten.

De Gentiaan

Het complex De Gentiaan bestaat uit 84 appartementen.  De werkzaamheden starten op maandag 21  augustus. Stadlander heeft de betrokken bewoners donderdag geïnformeerd over de situatie. “De woningcorporatie is blij op tijd voorzorgsmaatregelen te kunnen nemen.”

Onderzoeksplicht

Het technisch onderzoek was een extra onderzoek naar aanleiding van de onderzoeksplicht in voor galerijflats die minister Blok voor Wonen en Rijksdienst instelde naar aanleiding van het bezwijken van een galerijvloer bij een flat in Leeuwarden in 2011 (video hieronder). Bij Stadlander betreft de onderzoeksplicht drie complexen in Bergen op Zoom van in totaal 94 woningen. Het gaat om De Gentiaan Piusplein, De Gentiaan Kastanjelaan en een wooncomplex in de Jacob Gillesstraat.

Goed beeld

De onderzoeksplicht van de Rijksoverheid betrof slechts de drie galerijcomplexen in Bergen op Zoom. Naast De Gentiaan is ook het complex aan de Jacob Gillesstraat 11-29 onderzocht. Daar zijn geen bijzonderheden geconstateerd. “Door het besluit van Stadlander zelf om haar onderzoeksopdracht uit te breiden naar een mix van gestapelde en grondgebonden woningen met balkons, heeft Stadlander nu een goed beeld voor haar woningbezit”, aldus Stadlander.

Huisvader

Normaal gesproken komen technische gebreken aan woningen en complexen aan het licht bij de voorbereiding van planmatig onderhoud. “Stadlander besloot vanuit haar zorg als goed huisvader de onderzoeksopdracht zelf te verbreden”, meldt de corporatie. Een eerste inventarisatie leverde 27 wooncomplexen op. Van 13 complexen kon in overleg met een extern adviseur al snel worden vastgesteld dat daar geen nader onderzoek noodzakelijk was.

Stadlander heeft haar huurders van de in totaal 17 wooncomplexen (3 wettelijk verplichte en 14 op eigen initiatief) in het voorjaar geïnformeerd over het onderzoek. Dinsdagmiddag ontving Stadlander de eindresultaten van 16 van de 17 onderzochte complexen. Daaruit blijkt dat naast De Gentiaan in Bergen op Zoom (bestaande uit twee wooncomplexen), ook 39 dezelfde grondgebonden woningen met een aangehecht balkon in Steenbergen niet voldoen aan de minimumeisen. Het gaat om woningen in drie straten (drie wooncomplexen). De conclusies stellen Stadlander nu in staat de betrokken bewoners te informeren en op korte termijn voorzorgsmaatregelen te nemen.

 

Reacties