Toerisme gaat de goede kant op, maar er is ruimte voor verbetering

Het gaat de goede kant op met de Brabantse vrijetijdssector. Die groeide 2 keer sneller dan verwacht. Maar er is ruimte voor verbetering als het gaat over toeristische bezoeken aan Bergen op Zoom en andere steden in Noord-Brabant. Dat blijkt uit de rapport dat gemaakt is in opdracht van de Provincie.

De rapportage geeft inzicht in de stand van zaken en de voortgang van de realisatie van de door de provincie gestelde ambities. In februari 2013 hebben de Provinciale Staten afgesproken om Noord-Brabant te ontwikkelen tot de meest innovatieve en gastvrije provincie van Nederland, wat leidt tot een reële groei van bestedingen en een groei van de banen in de vrijetijdssector. Daarbij zijn de Belgische en Duitse (Noordrijn-Westfalen) toerist het meest van belang, staat in het rapport.

Duitse toeristen

Een panel van Duitse respondenten werd gevraagd welke steden ze bezoeken. Tijdens het dagbezoek gaat 17% naar Eindhoven,6% naar Den Bosch en 6% naar Breda. Slechts 4% brengt een bezoek aan Bergen op Zoom. Het percentage van Duitse toeristen dat verblijft in Bergen op zoom is 7%.

In 2016 verbleven 213.000 Duitse gasten in de provincie, een toename van bijna 4% ten opzichte van 2015. In het jaar 2012 kwamen 175 duizend Duitse gasten naar Noord-Brabant, wat betekent dat het inkomende toerisme vanuit Duitsland naar Noord-Brabant is gegroeid met meer dan 20% (21.7%), zo’n 38.000 bezoekers. Het aantal overnachtingen isin die periode zelfs toegenomen met 123 duizend een groei van 26.3%. Toch kan Noord-Brabant qua aantal overnachtingen van Duitse bezoekers nog een verbeterslag te maken, daar is landelijk meer groei.

Belgische toeristen

Van alle Belgische respondenten die een stad bezoeken tijdens het dagbezoek gaat 18% naar Breda, 18% naar Eindhoven, 9% naar Tilburg en 6% naar Bergen op Zoom. 5% verblijft er meer dan een dag.

Noord-Brabant ontving in het jaar 2016 363.000 gasten uit België, goed voor een marktaandeel van 17% waarmee de provincie achter Noord-Holland en Zeeland een derde plaats inneemt. In 2012 betrof dit nog 287.000 Belgische gasten. Gemeten naar overnachtingen neemt Noord-Brabant de tweede positie in achter Zeeland, met meer dan 1 miljoen overnachtingen, goed voor een marktaandeel van 18,9%.

Kansen

Bert Pauli, gedeputeerde Economie en Internationalisering: “Brabant had in 2013 nog veel in te halen ten opzichte van de rest van Nederland. De afgelopen 2 jaar groeide de vrijetijdseconomie in Brabant op een aantal vlakken echter zelfs harder dan in de rest van Nederland. Dat laat zien dat de Brabantse aanpak werkt en we de kansen nu goed benutten. En het plafond is nog niet bereikt!”

Reacties