Duik in het verleden van de stad tijdens open dag Gemeentelijk Archeologisch Depot

Foto: Regioactueel

Zaterdag 9 september kun je het verleden van Bergen op Zoom ontdekken tijdens de open dag van het Gemeentelijk Archeologisch Depot. Het depot is deze dag opengesteld van 10.00 tot 17.00 uur en vrijwilligers van Stichting In den Scherminckel (SIDS) zijn aanwezig.

In het Archeologisch Depot (Wassenaarstraat 59, Bergen op Zoom) kun je alle vondsten uit de Bergse bodem zien. En natuurlijk het verhaal erachter horen. Want welk verhaal staat er op de middeleeuwse Boerenbruiloft-kan? En zie jij of drinkbekers ‘van hier’ of ‘van buiten’ komen? Weet jij ook van welke borden de ‘gegoede burgers’ gegeten hebben?
Er zijn deze dag verschillende activiteiten, voor zowel kinderen als volwassenen!
– rondleidingen door het archeologisch depot
– heb je zelf iets gevonden? wij zoeken voor je uit wat het is en hoe oud het is
– ontdek bijzondere vondsten zoals de Grote Man, Romeinse amforen, honderden pispotten en een zeldzaam kanon
– puzzel zelf mee met eŽchte middeleeuwse scherven
– tentoonstelling over recente opgravingen van de vestingwerken

Archeologische stadswandeling

Zondag is er tussen 14:00 en 15:30 uur een stadswandeling door het historische centrum van Bergen op Zoom. “Boeren, Burgers, Buitenlui….” riep de stadsomroeper voor aanvang van de jaarmarkt.
In de middeleeuwen was heel duidelijk wie tot welke groep behoorde. Binnen de stad woonden de burgers, erbuiten de boeren en buitenlui. Maar hoe zag die grens tussen binnen en buiten er eigenlijk uit? Was het een muur? Of toch iets anders?
Waar zijn al die muren nu gebleven? En hoe zit dat met die vestingwerken, kunnen we die ook nog vinden? Uit recent archeologisch onderzoek zijn meer gegevens bekend geworden over de historische grenzen van de stad Bergen op Zoom. Muren, wallen, stadspoorten en vestingwerken uit verschillende periodes zijn opgegraven en gedocumenteerd. Samen met de gids van Stichting In den Scherminckel ontdekt u het archeologische verhaal van de historische stadsgrenzen van Bergen op Zoom.

Start: Grote Markt (voor Oude Stadhuis) / Aanvang: 14.00 uur / Duur wandeling: 1,5 uur
Voor deelname aan deze stadswandeling dient u goed ter been te zijn!

 

Lees ook:

Archeologische ontdekkingen: Gangen en landmijnen

Reacties