Winterland ’76 brengt hommage aan The Band in gebouw-T

Foto: Winterland '76

Op 25 november 1976 betrad The Band voor de laatste maal het podium in hun originele bezetting. De iconische zaal Winterland was het decor voor een spectaculaire show met de toepasselijke naam ‘The Last Waltz’. 41 jaar na dato brengt Winterland ’76 een ode aan deze memorabele avond. Vrijdag 15 september is de band in Gebouw-T te zien.

Tijdens ‘The Last Waltz’ passeerden alle klassieke nummers van The Band de revue: ‘The Weight’, ‘I Shall Be Released’, ‘The Night They Drove Old Dixie Down’… songs die een hele generatie in vervoering brachten. Vele bevriende muzikanten zoals Bob Dylan, Neil Young, Joni Mitchell en Van Morrisson kwamen een nummer meezingen. Niemand minder dan Martin Scorsese filmde heel het gebeuren, en maakte er een film van die algemeen wordt beschouwd als één van de beste concertregistraties ooit. The Band viel kort daarna uit elkaar door onderlinge onenigheid, maar die avond heerste er nog een keer de warme kameraderie van weleer.

Tijdloos

Het is nu meer dan 40 jaar geleden dat deze magische avond plaatsvond, maar de erfenis van The Band zindert nog steeds door in het hedendaagse muzikale landschap – in de muziek van een hele generatie bands en songwriters als Wilco, My Morning Jacket, The War on Drugs en zovele anderen. Een stel Vlaamse muzikanten met Bandbloed in de aderen vond het dan ook het geknipte moment voor een passend eerbetoon aan deze unieke groep. De officiële aftrap gebeurde (natuurlijk) op 25 november 2016 in de AB Club (Brussel). Het werd een gedenkwaardig feestje met tal van Belgische gastmuzikanten die de gedenkwaardige concertavond terug tot leven wekten, en een publiek dat uit volle borst meezong.

Tribute

Winterland ’76 is géén covergroep, het is een tribute, wat betekent dat de muziek en het typerende speelplezier terug tot leven worden gebracht met een geheel eigen karakter. Het zestal blijft min of meer trouw aan de oorspronkelijke bezetting (er verschijnt enkel een extra gitaar ten tonele), en brengt een persoonlijke interpretatie van het muzikale erfgoed dat The Band ons heeft nagelaten.

Winterland ‘76 bestaat uit:

  • Gianni Marzo (Isbells),
  • Piet De Pessemier (Mad About Mountains),
  • Maarten Moesen (Admiral Freebee & Bony King),
  • Dimitri Vossen (Birds That Change Colour),
  • Hans De Prins (Go March & Broken Glass Heroes)
  • Brecht Plasschaert (Marble Sounds & Yuko).

Tickets voor dit optreden zijn verkrijgbaar via de website van Gebouw-T.

Reacties