Bergenaar aangehouden in onderzoek naar handel in anabole steroïden

Foto: NVWA

Maandag 4 september zijn er drie verdachten van grootschalige handel in anabole steroïden en andere geneesmiddelen aangehouden. Onder hen een 46-jarige man uit Bergen op Zoom. Dat meldt de NVWA.

Een speciale aanhoudingseenheid van de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft bijstand geleverd bij de aanhoudingen. Rechercheurs van de De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) doorzochten daarnaast twee bedrijfspanden, een garagebox en drie woningen in Tilburg en Bergen op Zoom. Daarbij hebben zij onder meer een aanzienlijke hoeveelheid anabolen en andere medicijnen in beslag genomen. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De 51-jarige hoofdverdachte is eigenaar van een winkel in sportvoeding en –supplementen in Tilburg. De verdenking is dat hij vanuit zijn kantoor achter de winkel op grote schaal anabolen steroïden en geneesmiddelen verkocht zonder te beschikken over een handelsvergunning daarvoor. Klanten konden op het kantoor hun bestelling doorgeven. Deze werd vermoedelijk vanuit een voorraad in de winkel of vanuit een nabijgelegen opslag geleverd. Een 49-jarige inwoonster van Tilburg en een 46-jarige man uit Bergen op Zoom worden ervan verdacht actief mee te helpen bij deze illegale handel.

Risico’s anabole steroïden
Anabole steroïden zijn geneesmiddelen en zijn legaal alleen verkrijgbaar op doktersvoorschrift. Het gebruik ervan door sporters is niet zonder risico. Vaak zijn de producten in het illegale circuit niet betrouwbaar, bijvoorbeeld omdat er andere stoffen in zitten. Een aantal bekende bijwerkingen zijn haaruitval, acné, blijvende leverschade, schade aan de nieren, verdikking van de hartspier, impotentie en onvruchtbaarheid.

Reacties