Jong en oud puzzelden met oude scherven in het Gemeentelijk Archeologisch Depot

Elvira Adriaansen van Stichting In den Scherminckel
Foto: Jan

Zaterdag stonden de deuren het Gemeentelijk Archeologisch Depot in de Wassenaarstraat in Bergen op Zoom open voor het publiek van Kunsten in de Monumenten

Stichting In den Scherminckel

Eén van de Bergse deelnemers aan Kunsten in de Monumenten is Stichting In den Scherminckel (SIDS). Zij organiseerden op zaterdag een open dag in het Gemeentelijk Archeologisch Depot.

Bezoekers konden een rondleiding krijgen, uitleg krijgen over wat er nu eigenlijk met vondsten gebeurt na een opgraving,  zelf proberen van échte middeleeuwse scherven weer een pot of schaal te maken en nog veel meer.

Ook aan de kinderen was gedacht met mini-opgravingen waar muntjes gevonden konden worden en puzzelen met scherven, waar ook de oudere bezoekers graag aan meehielpen.

Stichting In den Scherminckel

Puzzelen voor jong en oud

Een interessant object, of misschien beter ‘persoon’ is de ‘Grote Man’. Bij het altaar van het Sint Maartensgasthuis werd in een graf de resten van een grote man gevonden. Gezien zijn belangrijke begraafplaats moet het een belangrijk iemand geweest zijn die omstreeks 1349 in de beruchte pestepidemie is gestorven.

Aan de hand van zijn schedel is zijn gezicht gereconstrueerd zodat de bezoekers van het Archeologisch Depot kunnen zien hoe hun stadsgenoot van 650 jaar geleden er uit zag.

Stichting In den Scherminckel

De Grote Bergenaar uit de 14e eeuwStichting In den Scherminckel

Stichting In den Scherminckel

Eén van de vrijwilligers van Stichting In den Scherminckel, Elvira Adriaansen, vertelde wat over wat de vrijwilligers van In den Scherminckel zoal doen.

Stichting In den Scherminckel is een organisatie van amateur archeologen  in Bergen op Zoom die onder andere de gemeentelijk archeoloog ondersteunen.
Zo verwerken zij de resultaten van opgravingen. Een opgraving is niet alleen maar oude spullen uit de grond halen. Alles moet gefotografeerd worden en gedocumenteerd. Sommige vondsten van aardewerk worden gerestaureerd en vondsten worden gearchiveerd. Ook zal men proberen om vondsten in de juiste contect te plaatsen.

Ook organiseert In den Scherminckel tentoonstellingen en schoolprojecten om de interesse in de archeologie te bevorderen.

Archeologische Stadswandeling

Ook in het kader van Kunsten in de Monumenten houdt In den Scherminckel op zondag een archeologische stadswandeling die aansluit bij het thema van kunsten in de Monumenten, ‘Boeren, burgers en buitenlui’.
De wandeling met gids van In den Scherminckel, gaat onder het motto ‘Binnen of buiten?’ langs de historische stadsgrenzen van Bergen op Zoom’ en zal circa anderhalf uur duren.
De wandeling start om 14:00 uur op de Grote Markt in Bergen op Zoom.

Links:

Reacties